58. IFA – a magyar Edison emléke

Mix Online - 58. IFA – a magyar Edison emléke - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2018. 09. 04. 8:01:54
58. IFA – a magyar Edison emléke Szeptember 5-ig - szerda estig - várja az érdeklődőket a német főváros legendás, kora őszi, szórakoztató elektronikai szakvására. A berlini Nemzetközi Rádiózási Kiállítást (Internationale Funkausstellung - IFA) hagyományosan rengeteg külföldi látogató is felkeresi. 90 esztendeje ott a Spree-metropoliszban mutatta be Mihály Dénes a televízió ősét! Erre azért joggal lehetünk/lehetnénk büszkék!
Az önmagát kizabáló fridzsiderre és az anyós telefonhívására bókoló üzenetrögzítőre picit még várni kell, de így is tartogat izgalmas műszaki meglepetéseket a 2018-as IFA. Augusztus végétől szerda estig várja tárt kapukkal az érdeklődőket a német főváros legendás, koraőszi, szórakoztató elektronikai szakvására. A Nemzetközi Rádiózási Kiállítást (Internationale Funkausstellung - 58. IFA) hagyományosan rengeteg külföldi, köztük magyar látogató is felkeresi. Honfitársaink egy része - a korszerű mobiltelefonok és lapos képernyős tv csodák Spree-parti standjai között barangolva - nem is sejti, hogy az 1929-es gazdasági válság küszöbén került sor Németországban a világ legelső tévéközvetítésére. Így az aktuális, 2018-as szakmai seregszemlének - melyet várhatóan több, mint negyedmillióan keresnek fel - hazai vonatkozása is van. 1928-ban ezen a szakvásáron mutatta be Mihály Dénes {1894-1953} a televízió ősét, a Telehort. A magyar mérnököt akkoriban a 20. század Edisonjaként emlegette a sajtó.

Mihály D. legelső „távolbalátó” kísérleteit még a budapesti telefongyár alkalmazottjaként kezdte, majd pénzügyi okokból a németországi AEG vezető munkatársa lett. Anno az 5. Funkasstellung szenzációja volt, hogy Mihály Dénes berendezése álló- és mozgóképek bemutatására is alkalmasnak bizonyult. Röviddel a szakkiállítás után, de még jóval a náci korszak beköszönte előtt, 1929 tavaszán a berlin-witzlebeni  rádióállomásnak a történelemben először sikerült tévéközvetítést adnia. A harmincas évektől világszerte ismert lett a magyar találmány, de tömegesen csak a második világháború után kezdődött meg polgári célú alkalmazása. Az éppen 65 esztendeje, Nyugat-Berlinben elhunyt, s '53 őszén a wilmersdorfi temetőben elbúcsúztatott magyar mérnök tekinthető továbbá a mai értelemben vett hangosfilm feltalálójának is. Hiszen  az már anno 35 milliméter szélességű normál filmszalagra készült, s kitünő minőségű hangrögzítést biztosított. Ez volt ám a szenzáció Babelsbergtől Hollywoodig!