Rozsdás a Rezesová-ügy

Mix Online - Rozsdás a Rezesová-ügy - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös István | 2018. 08. 31. 8:00:00
Rozsdás a Rezesová-ügy Szörnyű, hogy ma Magyarországon többen tudják, ki az a Rezesová, mint mondjuk, Ady Endre vagy Szent-Györgyi Albert. Az utóbbi kettőről valószínűleg azt találgatják, vajon focisták vagy valamelyik együttesben zenélnek? A Rezesová név hallatán viszont azonnal rávágják, ja, ő az a milliomos nő Szlovákiából, aki részegen autót vezetve négy ember halálát okozta.
Engem végtelenül bosszantott az a hiénastílus, ahogyan a fotósok rárohantak a börtönből kilépő Eva Rezesovára. Ez persze nem csak Magyarország, hanem olykor szinte az egész világ fotóriportereire jellemző magatartás. Meg is kérdeztem magamtól, vajon mit látnak Rezesovában? Egy megviselt arcú, negyvenes nőt, aki hat évet töltött börtönben vagy egy újabb börtöncelebet? Körülbelül így várták a hírhedt bankrablót is, aki ma már médiasztár. Még ennél is nagyobb fotósfalka vadászott azonban Gyárfás Tamásra, amikor szabadon engedték. Sok fényképész várt Zalatnay Saroltára is a szabadulásakor, és még sorolhatnám a hasonló helyzetbe került politikusok nevét is. Vérlázító ez a lealjasult kíváncsiskodás, de mégis úgy látszik, elkerülhetetlen.

A jog ereje

Mert ki az a Rezesová? Tessék mondani, tudja valaki, miért fontosabb vagy érdekesebb másik ötven, halálos gázolásban részes elítéltnél? Csak azért nem lehet valaki kiemelt célpont, mert gazdag, vagy kicsapongó életet élt. Rezesová az én szememben az, ami, vagy ami volt. Neki is kijár, hogy a hivatalos büntetés lejártakor normális életet élhessen. A bélyeg azonban sokáig ott marad a homlokán, ahogyan mindenkin, aki ittasan, drogosan, felelőtlenül, mondhatni, gátlástalanul autóba ül, száguldozik, és borzalmas tragédiákat okoz. A Rezesová-félék azért kapnak nagyobb figyelmet a többieknél - de ezt csak találgatom -, mert azt feltételezzük róluk, hogy ők mindent megúszhatnak. Ezért fenyegeti meg a rendőrt a fényes, tar fejű, izomagyú „versenyautós”, aki szintén halálos közlekedési balesetet okozott, mert azt hiszi, hogy pénzzel, kapcsolattal minden elintézhető. Jelzem neki, hála istennek, durván téved. A rácsok mögött erre majd ő is rájön.


Borbély Zoltán igazsága

Nagy itt a jogi zűrzavar, és hogy rendet teremtsenek az agyakban, ahhoz olyan jogászok segítsége kell, mint például dr. Borbély Zoltán ügyvédé. Borbély Zoltán több, mint ügyvéd. A főügyészség egykori, azóta is elismert ügyész-szóvivője, a közelmúlt egyik reggeli televíziós műsorában vállalkozott arra, hogy rendet vágjon az elgazosodott búzatáblában. Először is elmagyarázta, hogy a bíróság nem haragudhat a vádlottra, csak a jogot gyakorolhatja a szakma szabályai szerint. Ezért tisztázta rögtön, hogy például Rezesovát sem vádolhatja senki gyilkossággal, emberöléssel, mert a tette nem minősült annak. Rezesová nem azért ült volán mögé, hogy emberi életeket oltson ki. Autóvezetés közben számos közlekedési szabályt sértett meg durván, aminek a következménye lett az általa okozott és emberéleteket követelő ütközés az autópályán. Nem kívánom részletesen elemezni a történteket, hiszen ezt nálam ezerszer különbül megtette Borbély Zoltán ügyvéd. Aki még azt is ki merte mondani, hogy a védőügyvéd lehet elfogult a védencével szemben még akkor is, ha valaki azt kérdezi, mégis, hogyan lehet védeni egy olyan embert, aki már nem tudja, jó dolgában mit csináljon? Borbély Zoltán erre megjegyezte, nemcsak, hogy lehet, hanem kötelező is a védőügyvédnek mindent elkövetnie azért, hogy a törvény adta valamennyi lehetőséggel védje megbízóját. Ezt a határt természetesen tilos átlépni!


A szakma átkai

És akkor, ott állunk mi, újságírók, fotósok hadával és vadászunk egy lesoványodott, már a mozgásában is némi zavarodottságot tükröző, a börtönből éppen kiszabadult nőre. Aki szinte menekülve igyekszik beülni egy ugyanolyan típusú, csak más színű autóba, mint amilyennel az emberéleteket követelő közlekedési balesetet okozta. Ez persze csak jó ízlés kérdése, nem büntetőjogi kategória. Én mindenesetre azt mondom, számomra az Eva Rezesová-ügy soha nem létezett, a történet nekem csupán egy rettenetesen szomorú tragédiát jelent, egy női elkövetővel és négy halálos áldozattal.