Doll esete a magyar focival

Mix Online - Doll esete a magyar focival - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2018. 08. 28. 8:23:57
Doll esete a magyar focival Doll mester, az egykori válogatott német labdarúgó, aki egyébként az NDK-ban szocializálódott, tehát félig-meddig értenie kellett a magyar néplelket, a közös szocialista múlt okán, kirúgatott a Ferencvárosból. Bár nem éppen vidáman távozott, azért maradt Budapesten. Nem árulta el, hogy magyar csapat hívására vár vagy csak jól érzi magát itt.
A zöld-fehér tábor egy ideje már tüntetett Doll mester ellen, hazaküldték volna korábban is.Talán Kubatov elnököt is ez késztette cselekvésre vagy a vezénylő tábornok szólt neki, aki minden pályán otthon van és dirigál? Sose fogjuk megtudni.

Doll jól tűrte a kritikát, amikor a szurkolók „Auf Wiedersehen!” rigmusokkal és egyéb feliratokkal szólították fel távozásra, azt mondta, hogy a szurkolóknak joguk van véleményt nyilvánítani. És jobb, ha meccs közben őt támadják, s nem a játékosokat. S abban is volt valami igazság, hogy a Makkabi elleni vereség után, amelyre hivatkozva kirúgták, azt mondta, hogy egy magyar csapattal aligha lehet Bajnokok Ligáját nyerni. Ez is igaz.Az viszont már nagyon halovány magyarázat volt,  hogy "a klubnál néhányan túlságosan sokat akartak. Túl sok játékosról kellett lemondanunk, az újak pedig későn csatlakoztak be a közös munkába". 

A német mester majdnem öt évet töltött az Üllői úton, tehát ez gyenge érvelés. Voltak eredményei, bajnokságot is nyert az FTC-vel, de a magyar bajnokság leggazdagabb csapatát irányította, ahol egyetlen bajnoki pont 80 millió forintba került, ahogy azt Muszbek Mihály kiszámolta.És ebben a gyenge bajnokságban a Fradi elég szürke volt. Doll egyébként hamar beilleszkedett, mert egy idő után, a magyar edzők után szabadon, szidta a bírót, a gyepet és amit lehetett.Ugyanakkor hiába állítja utólag, hogy az FTC játszotta a legattraktívabb futballt, ebből nem sokat láttunk. Bár nagyon intelligens, képzett edző, a csapata nem játszott túl kreatívan, sokszor csak tébláboltak a pályán. És az igazolásai is mintha azt bizonyították volna, hogy nincs érzéke a játékosokhoz. Harmadosztályú német és portugál játékosokat vásároltatott, akik másutt semmire sem vitték és aztán az Üllői úton is alig léptek pályára. Doll meg sem próbált fiatal magyar játékosokat beépíteni a csapatba, szinte csak külföldiekkel próbálkozott.

A nemzetközi meccseken az FTC alárendelt szerepet játszott, meg sem közelítette a Videoton vagy a DVSC menetelését, s ez Sousa, Herczeg András és Nikolics edzői kvalitásait dicséri, akik hasonló körülmények között építhettek csapatot. Ha nagyon szigorúak vagyunk, a Ferencvárosnak már két-három évvel ezelőtt váltania kellett volna, mert már akkor látszott, Doll nem tud igazán nagy csapatot építeni. Persze klubvezetőkből, tulajdonosokból sem állunk jobban, mint edzőkből