Kisvárdai tragikomédia

Mix Online - Kisvárdai tragikomédia - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2018. 08. 17. 8:00:31
Kisvárdai tragikomédia Élvezettel olvasom Révész Miklós, a Kisvárdai labdarúgó klub szakmai igazgatójának nyilatkozatait, csak néha nem tudom, sírjak vagy röhögjek. A csapat az egyébként sem acélos NB I utolsó helyén árválkodik, még egyetlen pontot sem szerzett. Az edzőt már kirúgták, Révész a helyén van, pedig ő építette fel, inkább mondjuk azt, hogy vásárolta össze a fiúkat.
Kisvárda egy kistelepülés valahol a keleti végeken, sok szerencse és még több politikai kapcsolat kellett, hogy az NB I közelébe kerüljön. Nincs is ezzel semmi baj, mások is így csinálják. A piac itt nem zavar be, mert akkor Győrnek, Pécsnek, Kecskemétnek, Zalaegerszegnek az első osztályban lenne a helye. Igaz, ma egy nagyváros is nehezen tartana el egy csapatot 2-3 ezer jegy árából, de ez még az FTC-nek sem sikerül, nekik is 80 millió forintba kerül egy pont. Szerencsére az állam bőkezű, nem halnak éhen a fiúk. Bár ahogy elnéztem a vergődésüket a nemzetközi kupa meccsen, talán nem ártana egy rendes diéta.

Vissza Kisvárdára, hiszen ez iskolapéldája magyar foci vergődésének. Feljutott a csapat az NB I-be, erre szélnek eresztették a fiúkat, s Révész szakmai igazgató beutazta a fél világot és felvásárolta az új csapatot. Három brazil is van köztük. A kapus jókat tornászik, hiszen előtte olyan védelem játszik, amit könnyű átverni. Sose tudjuk meg, milyen kapus a brazil, miután az ellenfelek naggyá teszik. Egyébként a magyar foci egyetlen exportcikke, a kapus, tehát itthon is találni tehetsége hálóőröket, nem kéne Dél-Amerikából hozatni, de Révész úr máshogy gondolja. Ám az igazi talány, hogy mit látott a másik két brazilban, hiszen Pico és Sassá még semmit sem mutatott. Révész szerint nagyszerű játékosok, csak még nem érték utol magukat. Ha a magyar bajnoksághoz sincs elég kondijuk, akkor azért nagy baj van. Révész szerint nyilván nem véletlenül fizetett ki egy ukrán csapat egymillió eurót két éve Picoért. Valószínűleg belátták, hogy tévedtek, különben a brazil sosem találta volna meg a kisvárdai utat.

Nem irigylem Révész Miklóst, hiszen előbb-utóbb a kisvárdai tulajdonos is felébred. Egy kiesés talán rádöbbenteni, hogy valaki nem tud számolni. Révész pedig nyilatkozni sem tud, hiszen állandóan feldobja a labdát. Legutóbb azt találta mondani, hogy "tíz külföldi játékosunk közül többen nem érzik magukénak a csapatot és lekezelik a magyar bajnokságot". Én megértem a játékosokat,. Kisvárda nem a világ közepe, jobb lenne a Groupama Arénában pályára lépni, de ők még Dollnak sem kellettek, pedig a német edző is tud igazolni, volt itt már néhány harmadosztályú német és portugál. Révész valószínűleg a pedagógiához sem ért, nemcsak a focival van bajban, nem látta át, hogy ezeknek a fiúknak nem megtiszteltetés a magyar keleti végeken focizni. A zsoldosok régen sem szívesen szerződtek egy végvárba, kevesebb a zsold és kisebb a dicsőség. Egyébként az új kisvárdai edző, Dajka László is azt mondta, hogy "nincs sok extra képességű játékosunk,  melós együttes a miénk". Hát, melózni, azt kéne...