Börtönszínházasdi

Mix Online - Börtönszínházasdi - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Csontos Tibor | 2018. 08. 27. 8:00:09
Börtönszínházasdi Az utóbbi hónapokban két, a fogvatartottak reintegrációját jelentősen segítő kezdeményezést száműztek a börtönökből. Az egyik bv. intézetben megszűnt a Mesekör, másik háromban pedig beszüntették a börtönrádiós adásokat. Tekintve e kezdeményezések mérhető hasznát a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedésében, e száműzetésekkel érthetetlen döntések születtek. Ezért is meglepő, hogy bejelentették: készülődik a III. Országos Börtönszínházi Találkozó. Ezek szerint még sincs veszve minden. Valamennyi hazai börtönben működik irodalmi- és színjátszó szakkör. A legjobbkor vetélkednek újra.
Sajtónyilvános főpróbát és sajtótájékoztatót tartott a III. Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjével  kapcsolatban a büntetés-végrehajtási szervezet. Ezen kiderült az is, hogy a rendezvényhez szinte valamennyi magyarországi börtön színjátszótársulata képviselteti magát, a területi döntőket is figyelembe véve tizenhat bv. intézet százötven fogvatartottja szerepelt a versenyen. A sajtóanyagban szerepel az is, hogy " Az irodalmi és színjátszó szakkörök a drámapedagógia eszközeit felhasználva a szabadidő hasznos eltöltése mellett a fogvatartottak ön- és emberismeretét, érzelmi intelligenciáját is erősítik. A színjátszás segítségével az elítéltek újragondolhatják döntéseik rövid és hosszú távú következményeit, az átélt élmények pedig tovább növelik a társadalomba történő visszailleszkedésük esélyeit." Szép tartalom. Bízzunk benne, hogy valóban esélynövelők.

A börtönszínházak találkozójának ötlete Balázs Pétertől, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet első emberétől származik, aki a néhány éve Dunaújvárosban megrendezett  I. Országos Börtönszínházi Találkozó után nem győzte bezsebelni a hivatalos és kevésbé hivatalos gratulációkat. Melyekre talán nem is számított, amikor azon töprengett, mi lenne, ha a civil közönségnek is bemutatkoznának a különböző büntetés-végrehajtási  intézetek fogvatartottakból szerveződött színjátszó csoportjai. Az ötlet megszületésekor még csak nem is sejtette, mire vállalkozik, úgy gondolta, tető alá hoznak egy kis rendezvényt, fellép majd néhány csoport, a nézőteret legalább félig megtöltik majd a bv. dolgozók, születik egy-két újságcikk és ennyi. Azután persze jó nagyot durrant az ötlet, a sajtónak is igazi csemege volt. És most már itt a harmadik börtönszínházi találkozó.

Akkor azt mondta a parancsnok, hogy szerették volna ilyen rendhagyó módon megmutatni a civileknek, milyen komoly pszichológiai munka folyik a drámapedagógián keresztül is a fogvatartottak visszailleszkedésének segítése érdekében. Oldani a fogvatartottakkal kapcsolatos előítéleteket, hogy nem csupán lopni tudnak és rabolni, hanem vannak bennük értékek is, melyekre lehet építeni, hogy ők is érző lények és tudnak emberi módon viselkedni. Bevallotta, volt bennük némi félsz, hogyan fogadja majd a civil közönség ezt a különleges eseményt, miként viselkednek majd a hozzátartozók, akik ott ülnek majd a nézőtéren, és milyen hatással lesz a színjátszó fogvatartottakra előttük, nekik is játszani. Azzal együtt, hogy a színjátszó fogvatartottak nem abba a kategóriába tartoznak, amely bármilyen veszélyt jelenthet a társadalomra. 

A börtönszínházasdit játszók körében az a tapasztalat, hogy akik ebben a programban részt vesznek, azoknak ezzel a fejlesztőmódszerrel jobbá tehetik a börtönártalmak elviselését, a szabadulás utáni beilleszkedést, hiszen egy-egy színdarab betanulása közben szert tesznek az elfogadás, a megértés, a türelem, a másikra való odafigyelés képességére, felelősségérzetre. Mindennek haszna pedig a börtön belső életében is jelentkezett. Látványosan csökkentek közöttük a fegyelmi ügyek, az atrocitások, a feszültséggel teli helyzetek, melyek korábban jellemzőek voltak rájuk a börtönéletben. Mindenütt a világon, ahol a börtönökben drámapedagógiával foglalkoznak, ott sok mindenben megváltozik a fogvatartottak élete, viselkedése. 

Mindezek fényében még inkább kár a valódi civil kezdeményezésekből született Mesekörért és a börtönrádiókért.