Több, mint nevek

Mix Online - Több, mint nevek - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös István | 2018. 06. 09. 7:00:32
Több, mint nevek Ha már egyszer elkezdte olvasni, próbálja meg folytatni, talán megéri! Látszólag csak egy névsor következik most, melyből remélem, kiderül, hogy nem csupán egyszerű nevek listjáról van szó. Bíró László (Budapest, 1899 - Buenos Aires, 1985). 1930-ban ő találta fel az első golyóstollat, melynek márkaneve Acron volt, magyarul csak örökironnak nevezték.
Gábor Dénes (Budapest, 1900 – London, 1979). Nobel-díjas gépészmérnök, villamosmérnök, a holográfia feltalálója. Bródy Imre (Gyula, 1891 – Auschwitz, 1944). Oláh György (Budapest, 1927 – Beverly Hills, Kalifornia, 2017). Kémikus, Nobel-díjas. Kertész Imre (Budapest, 1929 – Budapest, 2016). Nobel-díjas író. Wigner Jenő (Budapest, 1902 – Princeton, New Jersey, 1995). Nobel-díjas atomfizikus. Fischer Iván (Budapest, 1951 – ). Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója. Kálmán Imre (Siófok, 1882 - Párizs, 1953). Világhírű zeneszerző. Hajós Alfréd (Budapest, 1878 – Budapest, 1955). Magyarország első olimpiai bajnoka úszásban. Keleti Ágnes (Budapest, 1921- ). A Nemzet Sportolója, ötszörös olimpiai bajnok tornász. Korda Sándor (Túrkeve, 1893 – Kensington, London, 1956). A leghíresebb magyar filmrendező és filmstúdió alapító tulajdonos. Kabos Endre (Nagyvárad, 1906 – Budapest, 1944). Háromszoros olimpiai bajnok vívó. Aschner Lipót (Assakürt, Szlovákia, 1872 – Budapest, 1952). Az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. alapítója és névadója, ő találta ki a Tungsram nevet. Gyárai valóságos paradicsomot jelentettek a munkásoknak. Fox Vilmos (Tolcsva, 1879 – Manhattan, New York, 1952). Világhírű hollywoodi producer, a Fox film megalapítója. Polgár Zsófia (Budapest, 1974 - ) kétszeres olimpiai bajnok sakkozó. Komjádi Béla (Budapest, 1892 – Budapest,1933). A magyar vízi sport úttörője, megalkotója.

Keleti Ágnes

Csak a teljesítmény számít

Természetesen ezek a nevek csak kiragadottak a sokmillió név közül. Néhány azonosság velük kapcsolatban azonban feltétlenül megemlítendő. Akiknek a nevét itt olvashatták, valamennyien zsidó származásúak, egy részük talán vallásos is volt, de a többségről még ez sem mondható el. Sokat hangoztatták, még azok is, akik tartották a zsidó vallás törvényeit, hogy senki sem tehet arról, milyen családba születik és senki sem választhatja meg születésekor a vallását. Többen már az 1900-as években hangoztatták, hogy természetesen eljön az idő, amikor az emberekre nem sütik rá, sem kényszerből, vagy önként vállalva a vallási billogot. Mert emberek vagyunk és nem barmok, idővel biztosan tudni fogjuk, hogy sok minden fontosabb annál, minthogy milyen vallást örököl egy utód. Furcsán hangozna, ha egy hasonló listát állítanánk össze, ami úgy kezdődne, néhány katolikus, református, görög-keleti, evangélikus, vagy mittudomén, milyen vallású vívó, úszó, orvos vagy feltaláló az illető, mert biztosan elég lenne annyi, hogy kis vagy nagy, kiváló ember, annak ellenére, hogy keresztény. Mert azt már megtapasztalta a világ, mennyire undorító ugyanez fordítva. Van egy barátom, ahogy mondani szokták, nagyon rendes ember, pedig cigány. Na, ilyenkor rúgom ki magam alól a széket és hagyom ott azt az embert, aki ilyeneket mond.

Gábor Dénes

Ha futsz, utolérnek

A másik dolog, ami összeköti a fentebb leírt listán szereplőket, hogy valamennyien üldöztetést szenvedtek el, némelyikük lágerbe is került, hiszen például, Rejtő Jenő és Radnóti Miklós nevét meg sem említettük eddig, pedig ezt a két zsenit az elvakult antiszemitizmus ölte meg. Felmérhetetlen űrt hagytak maguk után. Én abban az időben lettem felnőtt ember, amikor már csendesedett az antiszemitizmus zaja, és ha nem is múlott, de varasodott a seb, és mi, gyerekek, nemhogy nem foglalkoztunk ezzel a témával, de nem is tudtuk, hogy a tanáraink között vagy az iskolában ki a zsidó, ki a keresztény vagy más vallású. És mert újra téma, a zsidó gondolkodók reflexszerűen menekülni kezdenek, védekeznek és magyarázkodnak, pedig nem kéne. Egyszerűen ki kellene nevetni azokat, akik azt számolják meg egy szenzációs szimfonikus zenekarban, hogy hány zsidó zenész tagja van, és nem azt, hány vonós, fúvós, ütős hangszer szólal meg. Mindez annyira undorító, hogy bele sem tudok gondolni, amikor például egy uszodában a rajtkőre feláll nyolc férfi vagy női úszó, a sportág krémje, az jusson eszembe, hogy mondjuk, a magyar versenyző zsidó gyerek és mégis nyer. Volt rá példa a történelemben, hogy a gyáva világ 1936-ban a már tomboló náci Németországnak ítélte az olimpia rendezési jogát. Berlinben a náci fenevad minden alkalommal tüntetően elhagyta a stadiont, ha színes bőrű versenyző nyert. Remélem, egyre kevesebben akarják visszahozni ezt a világot!

A Polgár lányok

A listák veszélyesek

Kedves Olvasóim! Higgyék el, egyike vagyok azoknak, akik nem örülnek a cikk elején szereplő listának! Mert én magam is össze tudok állítani egy sokkal hosszabb listát nagyszerű emberekről, akikről kiderülne, hogy reformátusok, katolikusok és így tovább. Mert nem összevetni, szembe állítani kell őket egymással, hanem azt mondani, emez itt született, amaz ott cseperedett fel, szenzációs fiatalok vagy idősebbek és mindannyian magyarok. Magyarok, akik nem piros-fehér-zöld zászlóba öltöznek, de a szívük már arra a kifejezésre is megdobban, hogy magyar haza. Remélem, egyre többen leszünk, akik semmilyen listát nem tolerálunk, és akik azért nem támogatjuk egyik vallást a másikkal szemben, hogy valamelyiknek kárt okozzunk, hanem ehelyett inkább minden, emberséget szolgáló kezdeményezést és mozgalmat segítünk. Egyre inkább rögeszmémmé kezd válni a félelem elleni harc, mert a félelem csomagját végleg lerakni annyit tesz, mint szabaddá válni.