A kapitány

Mix Online - A kapitány - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2018. 06. 01. 8:00:38
A kapitány Kemény Dénes lemondott, már csak szeptemberig vállalja a Magyar Vizilabda Szövetség elnöki tisztét, pedig tavaly választották meg, tehát még maradhatna,a mandátuma nem jár le. Sokan megdöbbentek, a bennfentesek nem annyira, mert pletykák azok most is vannak. Kemény viszont nem beszél, tehát első kézből mostanában nem, tudhatjuk meg, mi történt a víz alatt.
Még az amúgy nem a nyomozó riportereiről híres sport napilap jegyzetírója is érzékeltette, hogy Kemény aligha családi okok miatt mondott le, s beszélnek itt egy kemény magról, meg hogy túl sok nagy ember, olimpiai bajnok úszkál a szövetség vízében. Amíg Kemény volt a szövetségi kapitány nem volt érdemes vele szembe úszni, hiszen ő válogatott és mellesleg egészen jól tette a dolgát, hiszen háromszor nyert olimpiát a magyar válogatott. Az utolsó olimpiára már ős sem tudta rendesen összerakni a csapatot, s úgy tűnik a magyar vizilabda lemaradt, hiszen egy világbajnoki cím kivételével nem nagyon tudunk beleszólni az aranyért vívott csatába. Egy szövetségi elnök viszont nem védett személy, bármilyen jól végzi is a dolgát, simán meg lehet fúrni, különösen, ha a politika is vízbe száll.

Nem szeretnék találgatni, mert az nem lenne méltó egy sikersporthoz, meg Kemény sem örülne, ha helyette próbálnánk kitalálni a keresztrejtvényt. Ő nyilván megfontolta a lépéseit, s csak utána döntött arról, hogy hátralép. S nem köteles indokolni sem. Ám így megint elmaszatolnak egy konfliktust, mert persze a többiek semmiről sem tudnak, Molnár Tamás például azt mondta, ő nem tud semmilyen magról, miközben őt emlegették ezügyben. Vári Attila tanácsadó a Miniszterelnöki kabinetnél, ő sem hallott Kermény elleni szervezkedésről, és rajtuk kívül még három olimpiai bajnok van a szövetségben. Kemény meg dolgozni akart volna, gondolom, s nem hadakozni szellemekkel. Ez van.

A magyar sport nyakáig ér a politika nem éppen friss és tiszta vize. A szövetségek többségének elnöke politikai komisszár, aki talán pénzt hoz a konyhára, viszont haveri alapon működik, s persze a miniszterelnök kedvenc rezidenciáján mozog, ahol csak birtokigazgató lehet. A gazda ugyanis bármikor leszólhat, s ő maga tárgyal és dönt a kényes ügyekben. Igaz, mint jól tudjuk, nincs ingyen ebéd. Ám az sem biztos, hogy mindig jót tesz, ha dől a pénz. Épp Kemény fogalmazta meg egyszer, amit aztán senki sem idézett utóbb, hogy mióta sok a pénz, a lelkes utánpótlás edzők helyett több megélhetési edző van a pólóban.