Százmilliárdokat fizetnek osztalékra

Mix Online - Százmilliárdokat fizetnek osztalékra - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
portfolió | 2018. 05. 12. 12:33:41
Százmilliárdokat fizetnek osztalékra A tőzsdei cégek 201 milliárd forint osztalékot fizetnek ki, ennek a 96 százalékát a négy blue chip nyújtotta a befektetőknek. Hét társaság összesen 201,02 milliárd forint osztalékot fizetett, vagy fizet majd ki.A legnagyobb osztalékot a Mol részvényesei kapták, míg a legmagasabb osztalékhozamra az Émász részvényeivel tehetnek szert a befektetők.
A 16 BUX-tag közül kilenc vállalat jelentette be idei osztalékfizetését eddig, a Zwack az elcsúsztatott pénzügyi éve miatt várhatóan később jelentheti majd be. Ezek közül hét társaság összesen 201,02 milliárd forint osztalékot fizetett, vagy fizet majd ki.

A legtöbb osztalékot a Mol (94,2 milliárd) fizette ki, a második legtöbb osztalékot az OTP (61,32 milliárd) fizeti ki a részvényeseinek, a lista harmadik helyén a Magyar Telekom (26,06 milliárd), a negyedik helyen pedig a Richter (12,67 milliárd) áll.

A négy hazai blue chip összesen 194,34 milliárd forint osztalékot fizet, amely a BUX komponensek által kifizetett teljes osztaléktömeg 96,6 százaléka. A blue chipek közül részvényenként 221,4 forinttal az OTP fizeti a legtöbb osztalékot, míg a blue chipek közül a legmagasabb, 5,5 százalékos osztalékhozamot a Magyar Telekom részvényei nyújtják a befektetőknek.

Az összes BUX komponenset megvizsgálva a legmagasabb, 5,8 százalékos osztalékhozamot az Émász részvényei nyújtják, a legalacsonyabbat, 1,3 százalékot a Richter részvényeivel érhették el a befektetők, míg az osztalékot fizető BUX-tagok osztalékhozamának átlaga 3,5 százalékot tett ki.