Ukrajna kész segíteni

Mix Online - Ukrajna kész segíteni - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
mti | 2018. 03. 13. 15:44:09
Ukrajna kész segíteni Ukrajna kész segítséget nyújtani Nagy-Britanniának a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya megmérgezésének felderítésére indított nyomozásban - közölte az ukrán külügyminiszter kedden Kijevben.
    Pavlo Klimkin újságíróknak nyilatkozva rámutatott: a brit nyomozó hatóságok már megállapították, hogy Oroszországban kifejlesztett vegyi anyag okozta a mérgezést. A külügyminiszter azt mondta, nincs kétsége afelől, hogy Oroszország áll a bűnügy mögött.
    "Vegyi terrorizmust", vegyi fegyverek bevetését a világban eddig Szíria, Szaddám Huszein rezsimje alatt Irak, Észak-Korea, Malajzia és Oroszország hajtott végre - fogalmazott. Malajzia esetében emlékeztetett az észak-koreai vezető féltestvére ellen tavaly februárban a Kuala Lumpur-i repülőtéren elkövetett mérgezéses merényletre.
    A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Ukrajna szolidáris Nagy-Britanniával. "Ha segítségre van szüksége, legyen az szakértői vagy bármilyen más, természetesen, készen állunk rá" - mondta, hozzátéve, hogy erről már üzenetet is küldött brit kollégájának, Boris Johnson külügyminiszternek.
    Theresa May brit miniszterelnök hétfő este tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a vizsgálat eddigi eredményeiről, miszerint fegyverekben is használható, Oroszországban kifejlesztett idegméreggel követték el a délnyugat-angliai Salisbury városában múlt héten történt gyilkossági kísérletet. A 66 éves Szergej Szkripalt és 33 éves lányát továbbra is válságos állapotban kezelik Salisbury kórházában.
    Az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt tisztjét 2006-ban bűnösnek mondta ki egy moszkvai bíróság Nagy-Britannia javára elkövetett kémkedés vádjában - emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség. 2010-ben egy kémcsere keretében Oroszország átadta őt az Egyesült Államoknak. A volt hírszerző még abban az évben Nagy-Britanniában kapott menedéket és ott telepedett le.