Kossuth hangja

Mix Online - Kossuth hangja - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Csontos Tibor | 2018. 03. 13. 8:00:55
Kossuth hangja Régen elfeledett korongkincsre bukkantam nosztalgiázásra ritkán késztető, terjedelmes fekete koronggyűjteményemben. Éppen negyven éve került vinyl lemezre, közkeletűbb, de téves nevén bakelitre Kossuth Lajos hangja. Ez a negyvenötös fordulatszámú EP került most megint elő lemezeim újbóli leporolása, rendezgetése közben. A Hungaroton gondozásában megjelent csillogó lemezke Kossuth 1890. október 20-án Torinóban elmondott beszédének egyik részletét tartalmazza.
Különös élmény meghallgatni ezt a hatvannégy másodperces beszédrészletet, amelyet a torinói remete négy évvel a halála előtt, 1890. szeptember huszadikán mondott el az aradi vértanúk emlékművének október hatodikai leleplezése előtt. A fonográfhengeren rögzített beszédet turini, azaz torinói otthonában rögzítették és az aradi vértanúk napján játszották le az emlékműnél. Ezt a hangkülönlegességet 1977-ben találta meg és tette nyilvánosan elérhetővé Hegyi-Füstös István református lelkipásztor, rádiós író és szerkesztő. A hatvannégy másodperces felvétel azért is unikum, mert Kossuth személyében a legkorábban született magyar emberről is szó van, akinek a hangja megőrződött az utókornak. Másrészt Kossuth, aki korának legnagyobb szónoka volt, ezen a fonográf hengeren is hozta korábban előadott beszédeinek lenyűgöző hatását. 

"Nem néma az a kőszobor, amely amott a Magyar Golgotán a halhatatlan vértanú-halottak emlékének emeltetett. Énhozzám, a kitaszított élő-halotthoz, ki egykor zászlótartója valék Magyarország függetlenségének " - kezdi beszédét, amely voltaképpen újabb szózat, amelyről miután először meghallgatták a történelmi viaszhengert, többen gyanakodtak, hogy ez nem is Kossuth, hiszen mintha egy fiatalabb férfiú hömpölyögtetné körmondatait. Miként Hegyi-Füstös István írta, a vitában perdöntő lett a Kossuth által saját kezűleg írt tanúsítvány a beszéde rögzítésének hitelességéről. Mi tagadás, szükség is volt e tanúsítványra, hiszen nyolcvannyolc évesen is nemesen csengett dallamos tenorja. Miként Juhász Ferenc jellemezte e beszéd meghallgatásakor:"... mélybarna mélyhegedűhang, komoly, ünnepélyes, bajusszal dörmögő, gyászfátyolos-szívütésű hang..."

A fonográfhengeres hangrögzítést Felner Károly tehetős pesti polgárnak köszönhetjük, aki vásárolt egy fonográfot, és azzal cserkészte be Kossut két legbizalmasabb hívét, hogy az utókor számára mindenképpen rögzíteni kell Kossuth hangját. Erre 1890. szeptember 19-én, délelőtt tízenegy órakor került sor Kossuth turini házában. (Abban az évben, amikor elvesztette állampolgárságát.) A beszédhez az alkalmat pedig a tizenhárom aradi vértanú szobrának készülődő leleplezése adta. Mint egykori hírlapíró, lapszerkesztő, papírra vetette mondanivalóját és azt olvasta fel három viaszhengerre, melyből egy maradt meg csupán. 

Az utókor nem kis szerencséjére. Hegyi-Füstös István felfedezése szenzáció volt a maga korában, olyannyira, hogy például a Magyar Tudomány terjedelmes elemzést is közölt a Kossuth-beszéd intonációjáról Bartók János, a zeneszerző unokaöccsének tollából. Az említett lemez A oldalán hallani lehet a hangfelvétel két különböző rekonstrukcióját is, a B oldalon pedig Ráday Imre színművész mondja el Kossuth turini beszédét. Nem tudni, miként "gazdálkodnak" ezzel és az ehhez hasonlóan értékes hangfelvételekkel, mondjuk, az iskolai oktatásban, miként azt sem, hogy érdekelheti-e az új nemzedékeket az efféle oral history. Ez utóbbiban nem vagyok bizonyos, mindenesetre a netfaló generációk erre is rákereshetnek a világhálón reformkori tanulmányaik hangzó illusztrációjaként. Ha egyáltalán.