Fertőz a kutyaközösségek réme

Mix Online - Fertőz a kutyaközösségek réme - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
M. A. | 2018. 03. 13. 13:01:13
Fertőz a kutyaközösségek réme Nemcsak az embereknél, de a négylábúaknál is beköszöntött a felső légúti fertőzések szezonja: a kennelköhögés egy rendkívül ragályos légcső- és hörgőgyulladás, amely jellemzően csoportban tartott, kutyatársaságot gyakran látogató kedvenceket érint.

A természetes védettség, melyet a kutyakölykök születésükkor kaphatnak abban az esetben, ha vakcinázott volt az anya, hat- és tizenkéthetes kor között kezd el csökkenni: a kiskutyák kezdő oltásainak beadatását ebben az életkorban szükséges elkezdeni,a teljes védettséget nyújtó immunizálást pedig az állat élete végéig tartó emlékeztető oltásokkal érhetjük el - az egyéb fertőző betegségekkel szemben. A kennelköhögés esetében a kevert kóroktana miatt a teljes védettséget nehéz elérni, de legalább nagymértékben csökkenthető a fertőződés lehetősége. Ha a kutya sokat jár közösségbe, kutyaiskolába vagy futtatóba, érdemes a jogszabályi előíráshoz kötött veszettség, valamint a kombinált oltások mellett a kennelköhögés ellen is beoltatni.

A kennelköhögés egy rendkívül ragályos felső légúti betegség, amely főként a csoportosan tartott kutyák légzőszervrendszerét támadja meg. Rendszerint több kórokozó együttes hatása miatt alakul ki a betegség: a kórokozók között megtalálhatók a parainfluenza-, adeno-, herpesz-, reovírus, valamint a szopornyica vírus, a baktériumok közül pedig a légúti megbetegedést okozó Bordetella bronchiseptica okozza leggyakrabban a másodlagos fertőzést.

A kennelköhögés, ahogy a neve is utal rá, köhögéssel és tüsszögéssel, valamint közvetlen "orr az orrhoz" érintkezéssel terjed. A kutyákat leginkább akkor veszélyezteti a fertőzés, ha olyan helyen tartózkodnak,ahol több kutya is van: ilyen hely lehet például a kutyapanzió, a kennel, egy kiállítás, a kutyaiskola, a park- séta közben, sőt, akár az állatorvosi rendelő várószobája is.

„A köhögés mértéke általában 5 nap alatt enyhül, azonban a betegség akár 20 napig is elhúzódhat. Kölyköknél vagy idősebb kutyáknál, illetve azoknál a kedvenceknél, akik egyidejűleg más betegségben is szenvednekakár végzetes kimenetelűek is lehetnek a szövődmények, ezért különösen fontos, hogy a gazdik időben felkeressék az állatorvost”– figyelmeztet dr. Bollók Árpád, az MSD Animal Health szakértője.