Ázsiába utazik az Einstein-kiállítás

Mix Online - Ázsiába utazik az Einstein-kiállítás - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
mti | 2018. 01. 13. 8:00:46
Ázsiába utazik az Einstein-kiállítás Ázsiába utazik a jeruzsálemi Héber Egyetem Einstein-archívumának egy része - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.
A relativitáselmélet kézzel írott piszkozata, szerelmes levelek és még lemezgyűjtemény is útra kel, hogy első alkalommal csodálhassák meg Kínában, Tajvanon és Japánban.
    Pénteken Tajpejben kezdődik a hetvenöt tárgyat felvonultató kiállítás, melynek címe Albert Einstein, élet négy dimenzióban - közölte a Héber Egyetem csütörtökön.
    A tárgyak között megtekinthető Einstein 1921-es Nobel-díja, Sigmund Freuddal folytatott levelezése, családi és szerelmes levelek és a tudós lemezgyűjteménye.
    Minden kiállított tárgy eredeti lesz, kivétel Einstein százéves pipája, amelyet túl törékenynek tartottak az útra, ezért egy másolatot küldtek el helyette. Rendőrség kísérte útján a küldeményt, sőt egy másik teherautót is elindítottak a tolvajok megtévesztésére.
    Korábban már rendeztek a huszadik század legendás tudósát bemutató kiállításokat Washingtonban és Los Angelesben, de ilyen nagy mennyiségű relikviát először küldtek külföldre.
    Einstein a Héber Egyetem kormányzója címet is viselte. 1955-ben bekövetkezett halála előtt az egyetemre hagyta archívumát.