A beszélgetés művésze

Mix Online - A beszélgetés művésze - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Csontos Tibor | 2018. 01. 09. 8:00:04
A beszélgetés művésze Egon, mit tesz velem, mit tudok még mondani? – jegyezte meg egyszer Törőcsik Mari a Rónai Egon teremtette interjúhelyzetben. S persze, végül tudott, nem is keveset és nem is akármit. Mert ha igaz, hogy a beszélgetés művészet, és ha igaz, hogy a beszélgetés szép, humanista műfaj, akkor Rónai Egon a beszélgetés művésze és e műfaj egyik legjobb művelője. Mindennek televíziós és könyves foglalata a Húzós című portréműsora, amely már az ötödik évadot tudhatja maga mögött az ATV-ben, és amelynek interjúi már az ötödik kötetben lelhetők fel.
Igaz, Rónai Egon a Húzós 5. – 7 év beszélgetései című kötetének előszavában „húzósnak” nevezi azt az interjúhelyzetet, melyben műsorának vendége megengedi, hogy több százezer nézőnek továbbítva a „látványt”, belelásson a lelkébe. Jómagam cseppet sem érzem ezeket a pillanatokat „húzósnak” – megértve persze, hogy kellett egy húzós műsorcím -, sokkal inkább nevezném mindezt egy olyan helyzetnek, melyben egyszerűen csak két ember beszélget egy jót. Mindahányszor egy nagyon jót. Melyben két ember szellemi egymásra találása zajlik, miközben mindketten kíváncsiak a másikra.  Melyből az is kiderül, hogy Rónai Egon őszintén kíváncsi interjúalanyára, szebb kifejezéssel, a vendégére. Őszintén szeretné megismerni azt, aki ott ül vele szemben, és megmutatni másoknak is. Mert Rónai nem csupán kérdez, hanem beszélget, mindent tudni akar a másikról. És persze, imponáló rákészüléssel sok mindent már előzetesen is tud. 

Beszélgetések. Újabb beszélgetések. Közérzeti beszélgetések. Ő csak kérdez. 7 év beszélgetései. Ezek az alcímek sorakoznak az eddigi öt, az ezúttal is a 21. Század Kiadónál megjelent Húzós könyv alcímeként.  Kötetenként harminc interjú idézte-idézi a műsort, melynek mindegyikére igaz a közérzeti beszélgetés címke. Sőt – Parti Nagy Lajos szóleleményét kikölcsönözve – a magánközérzeti jelző is illene azokhoz a beszélgetésekhez, melyek mindegyikében igazán elemében van Rónai Egon. Színészek, tudósok, rádiós és televíziós újságírók, tudósok, sportolók, zenészek, énekesek, történészek, írók, költők, filmrendezők szerepeltek-szerepelnek a Húzós vendéglistáján, s úgy tűnik fel, valamennyien jól érzik magukat Rónai Egon kíváncsiskodásainak társaságában. Merthogy ők is érzik a valódi beszélgetésnek az örömét.

Rónai beszélgetéseinek nincsenek unalmas pillanatai. Mindegyiknek ritmusa van. A beszélgetés művésze is úgy véli, attól jó egy interjú, ha lendülete, tempója van. Márpedig Rónai odafigyelésre késztetően „tempózik”, beszélgető partnerei is szemmel láthatóan élvezik a társaságát, a kíváncsiskodásait, és ha lehet ilyet mondani, mindez „lejön” a képernyőről is. Mindemellett Rónai Egonról is sok mindent megtudunk, kérdései, érdeklődései olyanok, mint az önarcképet festő ecsetvonásai, a színek, az ecsetvezetés bizony nagyon is „önárulkodó”.

Kérdezzenek velem, gondolkozzanak velünk! – kéri Rónai Egon kötetet interjúinak olvasóitól.  Nem is tudnánk mást tenni.