Üres orvosi rendelők

Mix Online - Üres orvosi rendelők - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös István | 2017. 12. 03. 8:00:00
Üres orvosi rendelők B. Ferencné, Kisatádkerülő község lakosa lázasan ébredt folyó hó huszadikán, reggel hét órakor. Egyedül élő asszonyként nem tudott senkit megkérni, hogy vigye be a legközelebbi városba, ezért melegen felöltözött és elindult a körzeti rendelőbe. Szegény még azt sem tudta, hogy körzeti rendelő már nem létezik a faluban.
Volt egy magányos épület, ott rendeztek be egy orvosi rendelésre alkalmas helyiséget, és amíg a falu biztosította a feltételeket, addig a meghatározott rendelési időn kívül is baj esetén felkereshették a falu orvosát. Szegény B. Ferencné, nevezzük Joli néninek, nem tudta, mert szerencsére ritkán volt beteg, hogy évek óta bezárva, lábán pusztulva áll a falu orvosi rendelője. Ott találkozott a táblával „A rendelés szünetel, mert a falunak nincs orvosa!”. Hoppá! Szegény Joli néni ott ácsorgott, de szerencséjére éppen arra jött a polgármester, és amikor megtudta, hogy Joli néni beteg, beültette az autójába és elvitte a legközelebbi város szakrendelőjébe. 

Nem lázálom

Bár Joli néni korlátozva volt a befogadóképességében, hiszen lázas volt, lassan-lassan megértette, hogy nagy baj van a faluban. Hiába magyarázta neki a polgármester, nem a falun múlik, hogy nincs orvosa, mert erre a célra a föld alól is előteremtették már eddig is a szükséges pénzt, a baj az, hogy nincs jelentkező. Az orvosok olyan kevés fizetést kaptak, hogy hetedhét országba futnak, csak itthon nem akarnak maradni. Szegény Joli néni hiába kérdezgette: „Hogy van ez, édes fiam?” – kérdezte a polgármestertől. Még emlékezett arra, hogy milyen sokba kerül az államnak egy orvos kiképzése, és akkor miért nincsenek itt? Szegény polgármester meg sem kísérelte, hogy egyszerű, szemináriumi formában felvázolja Joli néninek a piacgazdaságot, a munkaerő szabad vándorlását vagy éppen a kapitalizmus törvényeit. Ehelyett azt mondta, az orvosi átlagjövedelem dupláját is megadná a falu, ha ideköltözne egy családorvos, mert 2553 ember élete biztonságosabb lenne. Mert az orvos legyen kéznél. Először, is nem utazhat minden kis bajért egy másik városba a beteg. Nagyon sok, kisebb-nagyobb betegséget gyógyíthatna, kezelhetne, ha lenne saját orvosa a falunak.


Joli néni jól van

Mindenkit megnyugtatok, a történet happy enddel végződött. A jó polgármester később elmesélte, hogy Joli néni tüszős mandulagyulladásban szenvedett, ellátták, orvosságot kapott és néhány napon belül olyan volt, mint újkorában. De hát a polgármesternek mégsem kötelessége, hogy egyenként orvoshoz szállítsa a falu rászoruló betegeit. Ezért hirdetést adott fel, amiben bruttó ötszázezer forint jövedelmet ajánlott, ha egy családorvos hajlandó letelepedni a faluban. Még lakást is hozzácsaptak az ajánlathoz. De a mai napig természetesen semmiféle választ nem kapott, érdemben nem volt mit elbírálni. Azóta tudjuk, nemcsak Kisatádkerülőn hiányzik családorvos, ez szinte az egész országban súlyos gondot jelent. Emlékszem, hogy valamelyik elődkormány idején és itt tökmindegy, milyen színű volt akkor éppen, megkongattam a vészharangot. Hohó, nagyon nagy baj lesz, ha nem figyelünk fel az orvosok egyre növekvő kivándorlási számára! Azt mondták, felesleges hamis híreket terjeszteni, elmegy néhány orvos, és akkor mi van? Sem azok az urak, sem az azóta itt regnáló többiek nem vették komolyan, hogy a lavinát lehetetlen visszafordítani. Azt a helyzetet kell megteremteni, hogy ne induljon el a lavina.


Nem, nem vagyok

Nem vagyok kormányzati pozícióban hála istennek, nem tudom, mi a megoldás, mert biztos, hogy nem kizárólag a pénz az oka. Kórházaink zöme rossz állapotban van és ma már nem csak orvoshiányban szenvedünk, hanem vészes ápolói hiányban is. Vannak úgynevezett kritikus forráspontok, amikor már nem lehet tűzoltásokkal beavatkozni. Az egészségügyben a munkaerőhiány egy idő után a szó szoros értelmében életveszélyessé válik. Nem azt jelenti, hogy késve töltik fel az üzlet polcait vagy munkaerőhiány miatt kevesebb könyv, újság jelenik meg. Ha a beteget nem látják el időben és az állapotának megfelelően, ugye, tudjuk, milyen következményekkel járhat mindez? A nagyvárosiak viszonylag könnyebben beszélnek, hisz’ még a rosszabbul ellátott területeken is találnak orvost. De a falu árva, ha nem sikerül odacsalogatni családorvosi szakvizsgával rendelkező orvost, akkor Joli néniék nyugodtan kétségbeeshetnek, mert nincs közelben segítség. Segítség!