Kurt Schumacher emléke

Mix Online - Kurt Schumacher emléke - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2017. 11. 14. 8:00:39
Kurt Schumacher emléke Ne restellje a kedves olvasó, ha nem ugrik be hirtelen, hogy ki volt a címben szereplő, 65 éve elhunyt úriember!? Az sem szégyen, ha valaki Forma-1-es pilótára, netán szexkedvelő cipészmesterre tippel. Valójában egy szocdem politikusról van szó! Magyarországon is hiány van 2017-ben ilyen egyéniségekből.
Dr. Kurt Schumacher (1895-1952) ahhoz a német generációhoz tartozott, mely két világháborút élt túl. Ifjú katonaként már 1914 végén jobb karját veszítette a csatamezőn. A balliberális, több gyermekes családban felcseperedett rokkant harcos hallei, lipcsei egyetemeken hallgatott jogtudományt és gazdaságtant, majd éppen száz esztendeje a császárság fővárosában folytatta tanulmányait. A véres harcokat követően diplomázott, doktorált történetünk sovány, magas hőse. A szocdem párt (SPD) számított munkájára: Schumacher a 20-as években lapszerkesztőként és tartományi képviselőként dolgozott. Szónoki tehetségét 1930-tól a berlini Reichstagban is megcsillogtathatta.

A náci hatalomátvétel után több koncentrációs tábort, börtönt is megjárt a vasakaratú, félkarú férfi. A második világháborút követően Németország nyugati felében ő vette kezébe az SPD irányítását. A majdani bonni kancellárral, dr. Konrad Adenauerrel (CDU) akár még barátok is lehettek volna - vélem. Hiszen az NSZK első kormányfője - egy ideig külügyminisztere is - éppúgy antifasiszta és kommunista ellenes volt, mint az egyre betegebb Schumacher. Midőn megalakult a Bundestag, a szocdem honatyának már a ballábát is amputálni kellett. Persze a szövetségi parlamentben, a minisztériumokban anno a hadirokkantak, sőt az NSDAP, az egykori nemzetiszocialista párt tagjai sem számítottak ritkaságnak.

Az idős, kereszténydemokrata Adenauer kancellár "hozott anyagból" dolgozott, s akárcsak Schumacher sokat tett a romos Nyugat-Németország talpra állításáért. A legendás gazdasági csodából csupán kostolót kapott az 50-es évek elején az SPD első, békebeli elnöke, frakcióvezetője, az ellenzék frontembere. Kurt Schumacher 65 esztendővel ezelőtt hunyt el Bonnban. Napjainkban már kevesen emlékeznek a nyugati baloldal karizmatikus alakjára: az 1952 augusztusában eltávozott politikus szellemi örökségét Willy Brandt vitte tovább. A modern SPD megálmodója, a keleti nyitás szószólója negyedszázada halt meg. 

A 2017 őszi Bundestag voksviadalon a szocdemek a második helyen végeztek – felbomlóban az Angela Merkel nevével fémjelzett nagykoalíció. Az ellenzéki oldalra kerülő német szociáldemokraták soraiban – ma – szerintem komoly hiány van olyan tehetséges, bátor, öndeláldozó honatyákból, mint amilyen történetünk hőse volt. Vajon külföldön jobb a baloldal „személyzeti” bázisa?