Károlyfürdői lubickolás

Mix Online - Károlyfürdői lubickolás - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2017. 08. 12. 16:25:48
Károlyfürdői lubickolás A wellness-divat 2017 nyarán is tombol Európa szívében. S ez pompás üzletet jelent a cseh idegenforgalom gyöngyszemének, Karlovy Varynak. A királyi szabadváros címmel büszkélkedő, gyógyforrásairól híres település mindig gyümölcsöző kapcsolatokat ápolt Béccsel.
A wellness-divat és az „egészségügyi” turizmus nem csupán hazánk számára fontos bevételi forrás. Pompás üzlet ez a cseh idegenforgalom gyöngyszemének, Karlovy Varynak is. A királyi szabadváros címmel büszkélkedő, gyógykútjairól híres település mindig gyümölcsöző kapcsolatokat ápolt Béccsel. Nagy Péter orosz cár - aki kétszer is kúrálta magát e helyütt - még megcsodálhatta „Károlyfürdő” barokk karakterét, mely az 1759-es tűzvésznek esett áldozatul. Buzgó építészek hamarosan korát megelőzően modern egészségügyi és szórakoztató központtá varázsolták a városkát. Az ivó- és fürdő-terápia mellett, a friss levegőn való sétálást is divatba hozó dr. David Becher egy kis bálozásért, flörtért, sörözésért sem rótta meg pácienseit, kiktől 1795-től üdülési adót szedtek. 

S kik jártak még errefelé a régi időkben? Megfordult itt Goethe, Schiller, Beethoven, Chopin és Paganini éppúgy, mint Metternich, Marx, Brahms, Wagner és a „vörös gróf” Károlyi Mihály. Gombamód szaporodtak az elegáns fürdők, a vándor utak, a rossz időben is korzózásra alkalmas kolonnád-ok, a szállodák. Remek „kapitalista” ötletként már az európai forradalmak küszöbén (1844-től) exportálták is a karlsbad-i ásványvizet. Prágától 120 kilométerre a napjainkban – hozzám hasonlóan – erre kalandozó turistát leginkább az egységes „habos torta” építészeti stílus emlékezteti a letűnt időkre. A szocializmus évtizedeire csupán a Kurhotel Thermal szürke felhőkarcolójának látványából és a csehszlovákosan középszerű gasztronómiai kínálatból lehet következtetni.