Kelet vagy Nyugat avagy miért nyúlt mellé Botka?

Mix Online - Kelet vagy Nyugat avagy miért nyúlt mellé Botka? - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2017. 05. 19. 8:00:15
Kelet vagy Nyugat avagy miért nyúlt mellé Botka? Az Európa Parlament határozata példa nélküli, még egyetlen uniós tagország ellen sem indítottak a hetedik cikkely alapján eljárást. Orbán Viktor a CEU és a civilek elleni hadjárata kiverte Brüsszelben a biztosítékot, s nyilván az sem mellette szólt, hogy mióta hazajött Brüsszelből, úgy viselkedik, mintha nem kapott volna szigorú megrovást, sőt Pekingben együtt kvaterkázott Lukasenkóval, Erdogannal és Putyinnal.
Botka nagyot tévedett, a következő választáson nem az lesz a kérdés, hogy mi történt 2010 előtt, hanem hogy Keleten vagy Nyugaton köt ki a Kompország.Orbán ugyanis átlépte a vörös vonalat, s miután elindították a hetes cikkely életbe léptetéséhez szükséges procedúrát, Magyarország precedenst teremtett. Soha  nem gondoltuk volna, hogy 1989 után, amikor végre saját jogon csatlakozhattunk a Nyugathoz, s később beléphettünk a NATO-ba, majd az Európai Unióba, egyszer még leszóljuk őket, s egyre mélyebbre süllyedünk a keleti ingoványba.Igaz, ez nem egy természetes folyamat, nem alakult erre párt, de még egy csapat sem állt össze, ez egyetlen politikus műve, aki Machiavelli legjobb tanítványának is nevezhetné magát.

Két verzió van. Az egyik szerint Orbán szándékosan támadta Brüsszelt és ment neki a civileknek, a CEU-nak, Sorosnak és mindenkinek, akit ért. Ám ez az út kifelé vezet az unióból, s akkor nagyon hisz önmagában, ha azt hiszi, a többség vagy akár csak a táborának minden embere követi majd. Bár a pekingi szövege ezt a verziót erősíti. A másik forgatókönyv szerint csúnyán elszámította magát, s még ő is elhitte, hogy Brüsszelben megvédte az országot. Ámbátor nehezen hihető, hogy szövegértési gondjai lennének, mint a PISA jelentés szerint a magyar diákok 32 százalékának és ne fogta volna fel, hogy miről beszél az Európai Néppárt elnöke. Azóta jött Macron és vele újabb pofonok. 

Azt mondja a nemzetközi jogász, hogy a magyar kormány a szánalmas és a nevetséges között ingadozik, amikor Soros jelentésről beszél és a migrációs kérdésre fogja a hetes cikkely alkalmazásának elindítását. Ám ezzel csak a saját táborát tudja hülyíteni a Fidesz, meg úgy tűnik, a falusi népeket, akik persze nem is láthatnak mást, csak köztévét és nem is tudnak mást hallgatni,. mint a Kossuth Rádiót.Ha őket nem nyeri meg az ellenzék, akkor hiába nyer majd a nagyvárosokban, kevés lesz az üdvösséghez. Ők ugyanis egyelőre nem tudnak különbséget tenni Kelet és Nyugat között. Talán Botkának is inkább a falvakat kéne járnia a szocikkal, mint kitiltani másokat az ellenzéki táborból.