Nem szeretnék nyúl lenni

Mix Online - Nem szeretnék nyúl lenni - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös István | 2017. 04. 17. 8:00:00
Nem szeretnék nyúl lenni Nincs határozott véleményem a nyulakról. Általában nem rajongok a szőrpamacsokért, márpedig a nyúl, az mindig olyan kis puha szőrcsomónak tűnik nekem. Ráadásul rendkívül agresszív, biztosan más is megfigyelte már, hogy összehúzza a kis töpszli orrát és mindenkire fintorog, akire ránéz. A gyerekek szoktak a szájukkal ilyen figurákat alakítani, ha dühíteni akarják társukat az óvodában.
Na, ennyit a szőrcsomóról! Viszont a nyúl egy-két dologban igencsak jeleskedik, például élen jár az utódgyártásban. Azt mondják, aki olyan gyors tüzelő, mint ők, azt megilleti az a jelző, hogy úgy csinálod, mint a nyulak! A különbség az, hogy ezek a kis állatkák valahogy napi huszonnégy órában készek erre a nemes cselekedetre és üzekednek, mintha répát kapnának érte. Jó, már hallom is a kommenteket: „Irigykedsz rájuk?” Nem, nem irigykedem, mert valamiben ők is lehetnek jók. A vadon élő fajtájuk, a mezei nyuszi borzasztó gyorsan tud futni, mondjuk, ha egy róka vagy egy vadászkutya kergeti. Mindezt azért írogatom, mert az a véleményem, hogy bár egész évben alig lehet róluk hallani, így húsvétkor porondra lépnek.


Nehéz sors

S bár én tudom, mert nagyon okos vagyok, majdnem annyira, mint a facebookos Zuckerberg, hogy a tojást nem a nyulak hozzák, hanem a tyúkok tojják, mégis elfogadom, hogy egy évben egyszer húsvétkor hadd tojjanak a nyulak is. Meg azért is szó van róluk, mert sok kisgyerekes család ilyenkor szokott megvásárolni egy-egy élő nyulat, hogy megajándékozzák arany gyerekeiket. A legtöbbjük azonban még csak nem is fontolgatja, hogy mi lesz húsvét után ezeknek a kis jószágoknak a sorsa. Mert valamit kezdeni kell velük, ha mondjuk, egy kis lakásban már tisztességesen összecsinálták a szobát, a foteleket és az ágyakat. A felelőtlenebbje amúgy egyszerűen rutinból, amerre autózik, ott dobja ki az ablakon a nyulat. Mondjuk, a kis angóra nyúl, amelyik még sosem látott szabad területet, már akkor összecsinálja magát, amint körülnéz, és egyedül marad. A gondoskodóak legalább elviszik egy állatmenhelyre, és ha szerencséjük van, befogadják a nyuszikat. A többiek sorsa ismeretlen, de azt kijelenthetjük, hogy nem sok jót várhatnak. Ezért oszlanak meg a vélemények, hogy helyes-e olyan élő állatot venni, főleg városi lakásba, amelyről előreláthatóan nem tudnak hosszú távon gondoskodni. Nemrégen az egyik kereskedelmi tévé megkérdezte a nézőit, helyeslik-e az élő állat ajándékozását, mondjuk, húsvéti nyuszi képében? A válaszadók 85 százaléka szavazott nemmel, 5 százaléka igennel, és 10 százaléka csak akkor, ha biztosan visszaveszik a nyuszikat. 


Nyúlfarknyi

Nyuszis témánk végén még egy kicsit a nyulakról. Lehet, hogy csak legenda, de azt tartja a fáma, hogy olyan gyáva vagy, mint egy nyúl, reszketsz, mert nyúlszíved van, szóval, jót senkitől nem hallottunk. Valahogy talán a bátorság-gyávaság kérdése az, ami miatt nem rajongok a Nyúl Bélákért. Bár, ha valaki meg akar ajándékozni és választanom lehet, hogy egy tigrist vagy egy nyulat akar ajándékozni, szégyenszemre, nyúlszívűen a tapsifülest választanám.