RSS Feed

Akácvirág: palacsintatöltelék és köhögéscsillapító

napidoktor.hu - 2018. 12. 16. 12:42:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Akácvirág: palacsintatöltelék és köhögéscsillapító

Az akácvirágos palacsintát szeretjük, teája pedig köhögés ellen kiváló! Eszünkbe jut róla a méz is, de mi mindenre jó még ez a gyógynövény?

Istenpapucsa és ragacsfa névvel is illetik ezt a XVI. század óta használatos gyógynövényt, mely hazánkban különösen jellegzetes, és a magyarfa, pampuska, koronafa nevet is viseli. Az akác a pillangósvirágúak családjába tartozik. Magyarországon régóta megtalálható, sík, homokos talajon érzi legjobban magát - ki ne ismerné az akácerdőket? Egyike az akác azoknak a fafajoknak, melyek a legnagyobb területet foglalják el az erdeinkben, fásított területeinken.

Ennek ellenére a növény maga Észak-Amerikából származik, a XVI. században telepítették be hazánkba is.  Jellegzetes, édeskés illata van, melyről már messziről felismerjük. Május-júniusban gyönyörűen virágzik a fa.

De mi mindenre jó ez a gyógynövény? A szelíd gyógymódok igen régen felfedezték az akác jótékony tulajdonságait. Hatóanyagai főként a magokban és a kéregben találhatók, fehér színű virága pedig illóolajat tartalmaz, frissen érdemes szedni, a lehullottakat ne gyűjtsük össze. Szinte senkinek sem kell bemutatni az akácból készült mézet, ismert az akác tea, az akác a fánk és a palacsinták ízesítésekor sem maradhat el, tésztába keverve.

Az akácvirág tea köhögéscsillapításra, hurut ellen kiváló. Két teáskanálnyi szárított akácvirágból készül, melyet 2 dl felforrt vízzel öntünk le, majd öt perc múlva fogyasztunk. A tea nemcsak hatékony, de az íze is kellemes. Azoknak, akiknek túl sok gyomorsava termelődik, ugyancsak ajánlható az akácvirágból készült tea. Enyhe hashajtó, bevethető a székrekedés ellen és görcsoldó hatása is ismert.

Az akác kérge gyomor- és bélfekély, gyomorvérzés ellen használatos, gyógyszer-alapanyagként ezen bajok ellen alkalmazható. Óvatosan kell azonban bánni a növény kérgével, mert robin és fazin nevű, mérgező fehérjék is megtalálhatók benne. Az akác jellegzetes aromaanyagait egyébként az illatszeripar is hasznosítja.
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ