RSS Feed

Kétharmados rovásírás

Csontos Tibor - 2010. 08. 09. 9:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kétharmados rovásírás

A Nagy Áprilisi Forradalom után rovásírással is olvasható lesz két fideszes vezetésű kisváros rendszeresen megjelenő közös tájékoztató kiadványának címe. Az egyik település önkormányzata évekkel ezelőtt már előírta alkalmazottainak, hogy rovásírás tanfolyamon vegyenek részt.

Hatvan nappal a Nagy Áprilisi Forradalom után a sátoraljaújhelyi és a sárospataki önkormányzat közös brosúrája megújult logóval került a két fideszes vezetésű város lakóinak postaládájába. Az ingyenes tájékoztató kiadvány címét mostantól kezdve rovásírással is feltüntetik. Pedig a sátoraljaújhelyi városvezetés évekkel ezelőtt már megégette magát, amikor határozatba foglalta, hogy az önkormányzati képviselőknek és a polgármesteri hivatal alkalmazottainak meg kell tanulni a rovásírást. Nem kevesen tartottak attól, hogy emiatt a helyi okmányirodában rovásírással rótt iratokat kapnak majd kézhez. A polgármester azt mondta minderről Friderikusz Sándor akkori műsorában, hogy a szomszédos Karos honfoglalás kori leletének avatásán megjelent EU-nagykövet biztatta azzal, meg kell ismerni és ismertetni mindenkivel ezt a rovásírást. Mindemellett sajnálkozott is rendesen, hogy a város botránnyal és nem az elért eredményeivel került a köztudatba. Odáig persze nem merészkedett - egyelőre -, hogy a várostáblán vagy a vasútállomáson is rovásírással szerepeltesse a település nevét, ellentétben a bodrogközi Pácin első emberével, aki eme írásrendszer betűivel is felvésette faluja elnevezését egy külön helységnévtáblára.

Azt még nem tudni, a két kisváros önkormányzatának milyen további tervei vannak a rovásírás mindennapi használatának szaporításával, de az ott lakó egyharmadnak nincsenek illúziói  e művelődéstörténeti adalék legújabb kori politikai-ideológiai karrierjével kapcsolatban. A két település kétharmados vezetői ugyanis kijelentették, "A nemzet mi vagyunk!" Sárospatak és Sátoraljaújhely népességének egyharmada szerint pedig, amely ezek szerint nem tartozik a nemzethez, a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata hamarosan a két önkormányzat épületében úttörő módon is ki lesz függesztve.
Rovásírással.

 


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ