RSS Feed

Twilight-saga: Eclipse

Malina Adrienn - 2010. 06. 30. 18:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Twilight-saga: Eclipse

Végre! Itt van! Megérkezett! Rajongók milliói várták idehaza, és a világban, hogy a Twililght-saga folytatódjon a mozikban. Az Eclipse (Napfogyatkozás) Stephenie Meyer azonos című regénye alapján, nézők ezreit fogja meghódítani, de legalább ennyit fog fanyalgásra kényszeríteni.

Magyarázat. Azt mondják menő dolog, "csakazértis" rosszat írni egy filmről, könyvről, színdarabról. Menő manapság a fikázás, pedig tudjuk mi értékelni a jót, ha jó. Mit tagadja az ember, ha Twilight-fan. Nem kell firtatni az okát, hogy a vámpírmánia, a szirupos szerelmi vívódás, vagy egészen más áll a rajongás hátterében, de van és kész. Több csoportot tudunk létrehozni: akik olvasták Edward Cullan és Bella Swan sztoriját, és akik nem. Akik látták a regényből készült filmet, és akik nem. Akik szeretik ezt a vámpírhistóriát, és akik nem...
 


Az új film. Alkonyat-sorozat harmadik része új rendezőt kapott. David Slade személyében Stephenie Meyer egy "látnoki filmest" vélt felfedezni, hát mi ezt nem nagyon találtuk, lehet a mi látnoki képességeinkkel volt a baj. A főszerepben ezúttal is Kristen Stewart (Bella Swan), Robert Pattinson (Edward Cullen) és Taylor Lautner (Jacob Black) látható. A forgatókönyvet, akárcsak az előző két film, az Alkonyat és az Újhold esetében is, Melissa Rosenberg írta.

 

A történet. Seattle városát rejtélyes gyilkosságok tartják rettegésben, Cullenék újszülött vámpírokra gyanakodnak. Hamarosan kiderül, hogy a bosszúszomjas Victoria vámpírsereget hozott létre Bella és a Cullen-család elpusztítására. Cullenék szövetkeznek Jacob alakváltó farkascsordájával, hogy képesek legyenek legyőzni a vámpírokat. Mindeközben Bella Jacob és Edward iránt érzett szerelme között vívódik. "Jacob napsugaras mosolya, vagy Edward holdfényragyogása? Bella mindent elveszíthet: barátot, szerelmet. Két tűz közé kerül."

 


Tűz? Érezzük a lángolást, csak nem tudunk mit kezdeni vele. Felizzott állapotban ülünk a moziban, és várjuk azt az élményt, amit a könyvtől kaptunk. Tudjuk, hogy a kettő nem ugyanaz, de ettől még lehet jó. Az első percekben, nincsenek előítéletek. A tizedik percben sem, a huszadikban sem, egy óra után sem...de mikor lesz már vége?

 

Ásítozás. Létezik ez? Látványban mintha egy tíz évvel ezelőtti fantasy film elevenedett volna meg. Bella (Kristen Stewart) "tátott szájjal tudok csak nézni" arcát már jól ismerjük, talán már nem is vártunk tőle többet. Edward (Robert Pattinson) "hű de szexis és szerelmes vagyok" nézése tán még javult is a második rész óta. A két fiatal szerelme olykor a világfájdalommal egyenértékű. A moziban ülő, de könyvet még egyszer sem olvasó néző joggal kérdezi a film közepén, hogy "de mikor dugja már meg?".
 


Mélypont. Vámpírfejek törnek, mint porcelángyárban a kávéscsészék. Veszít a rossz, győz a jó. De hol a zene? Se egy fanfár, se egy Muse? Hol a kép? Á, igen. Szerelmes Edward kék ingjében, a havas domboldalon, az ő szerelmes Bellája pedig, éppen a félmeztelen indián vérfarkast csókolja. Abszurd, de így történt, valahogy. Mégsem a sztori rossz, csak a kivitelezés.  

 

Tündöklés. Jackson Rathbone (Jasper) végre megkapta a mondatokat és a lehetőségeket, amiket az első két részben még nem írtak meg neki. Üde színfolt, éljen, van mit nézni, ha csak percekig is. Szerencsére az egész nem több két óránál. A vége címnél fel lehet pattanni a székből, hazamenni, és tovább olvasni. A fantáziánknál nincs jobb rendező, és a szereplők is úgy tökéletesek, ahogy vannak. A Napfogyatkozás egyszer csak véget ér, és vár ránk a Hajnalhasadás (Breaking Dawn).

 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ