RSS Feed

Süteményt osztottak a hajléktalanok

Váczy András - 2010. 06. 21. 8:51:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Süteményt osztottak a hajléktalanok

A "RÉS" Alapítvány 15. születésnapja alkalmából a szervezet Női Éjjeli Menedékhelyének lakói valamint a balassagyarmati Vöröskereszt szállóján élő hajléktalanok önkéntes munka keretében sütöttek süteményeket, és osztották szét a budapesti járókelők között.

A Kurt Lewin Alapítvány "100 legszegényebb" programjához kapcsolódó akció bizonyította, hogy a társadalom legnehezebb helyzetében lévő csoportjai is képesek tenni valamit környezetükért. Ehhez azonban elengedhetetlen szükséges, hogy helyzetbe hozzuk őket, és nem csupán tehetetlen áldozatokként viszonyuljunk hozzájuk. Ennek feltétele, hogy a hajléktalanok és a társadalom más csoportjai közeledjenek egymáshoz, és ne sztereotípiákon keresztül tekintsenek egymásra.

Az önkéntesek már a program részleteinek kialakításában szerepet kaptak, ők találták ki, hogyan töltsék a két napot, milyen süteményt süssenek, hol osztják és mit mutassanak meg balassagyarmati vendégeiknek a fővárosból. A tervezés után a megvalósításban is mindenki saját képességei és érdeklődése szerint vállalhatott feladatot: bevásárlást, süteménysütést vagy csomagolást. Olyan is akadt, aki önkéntes idegenvezetőként felkészült a város egyes látványosságaiból. Az egyik budapesti hajléktalan hölgy, aki korábban pedagógus-könyvtárosként dolgozott, a Hősök terét mutatta be balassagyarmati sorstársainak.

- Amikor egy csoport tagjainak lehetősége van arra, hogy saját ötleteiket, vágyaikat becsatornázva, a szempontokat demokratikusan megvitatva alakítsanak ki munkatervet, és valósítsák meg vállalásaikat, az mindenhol hatékonyabb és örömtelibb munkát eredményez, mintha csak a végrehajtás során akarjuk aktivizálni az embereket - állítja Illés Márton, a Kurt Lewin Alapítvány munkatársa. A hajléktalanok csoportja a két napos akció során olyan tréninggyakorlatokat is végzett, melyet a civil szervezet korábban tanári testületek, cégvezetők vagy fiatal alkotók körében is használt.  - A résztvevők itt is hasonló módon működtek együtt, és ugyanolyan jó eredményt produkáltak, mint más, eltérő összetételű csoportok, akikkel korábban együtt dolgoztunk - tette hozzá.

Ritkán találkoznak a hajléktalan emberek olyan helyzetekkel, amelyekben egyenrangú partnerként vehetnek részt, és amelyek valódi együttműködésre, felelősségvállalásra ösztönöznék őket. - Sokszor gondolunk arra, hogy azon túl, hogy szállást adunk az embereknek, szükség lenne olyan programokra, melyek az aktivizálásra helyeznék a hangsúlyt, de ezt az alapszintű, egy éjszakára szállást nyújtó éjjeli menedékhely profilja csak korlátozottan teszi lehetővé. A lakóink aktivizálása érdekében intézményünkben szociális ügyintézés, illetve egy lakhatási program működik, valamint biztosítunk Internet-hozzáférést is - mondta Buzás Endre, a menedékhely vezetője.

A hajléktalanság kapcsán a legtöbb emberben csak negatív asszociációk merülnek fel, függetlenül attól, hogy az illető hajléktalan-e vagy sem - derült ki A Város Mindenkié (AVM) csoport által az önkénteseknek tartott esti előadáson, ahol az AVM hajléktalan aktivistái a sztereotípiákon való túllépés és az aktív szerepvállalás fontosságára hívták fel a résztvevők figyelmét.

Jól sikerült a két napos találkozó gerincét képező süteményosztás. Bár a résztvevők előtte azon aggódtak, hogy elfogadják-e tőlük az emberek az ajándékot, fél óra alatt több száz csemegét osztottak szét. - Voltak, akik pénzt is akartak adni, de mi csak mosolyogtunk, és nem fogadtuk el - számolt be az egyik önkéntes.

A program második napján az önkéntesek a Fővárosi Állatkertbe is ellátogathattak - a RÉS Alapítványt támogató Állatkertnek köszönhetően díjmentesen.

Bár a két nap találkozásai, élményei minden résztvevőt feltöltöttek, azzal nem álltathatjuk magunkat, hogy mindez alapvető változást hozott az életükben. Amikor nem süteményt osztanak, hanem egész nap azért járkálna a városban, hogy jóllakhassanak, kevesen mosolyognak rájuk, és kérdezik meg tőlük: hogy vannak? Ha azonban csak néhányunkban felvetődik, hogy a hajléktalanokkal is lehet munkatársként is együttműködni és nemcsak, mint támogatottal, akkor talán tudunk tenni egy lépést azért, hogy a lakás elvesztése Magyarországon ne legyen egyenértékű az aktív állampolgárok köréből való kizárással.


Fotó: Váczy András
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ