RSS Feed

Hárman börtönben az auschwitz-i felirat ellopása miatt

FH - 2010. 03. 18. 17:59:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egy lengyel bíróság börtönbüntetésre ítélt csütörtökön három férfit az auschwitzi koncentrációs tábor hírhedt feliratának ellopása miatt - közölte a PAP lengyel hírügynökség. A lengyel hatóságok öt embert tartóztattak le a tavaly decemberi lopás miatt, valamint egy svéd ex-neonáci kiadatására is várnak az üggyel kapcsolatban.

A krakkói bíróság által kiosztott börtönbüntetések ideje 18 hónap és két és fél év között volt. Az elítéltek közül csak Radoslaw M., Lukasz M. és Pawel S. neve ismert, azt nem közölték, ki mekkora börtönbüntetést kapott egész pontosan. Mindhárman bűnösnek vallották magukat egy peren kívüli megegyezés részeként.


                                                                                         A halál első rettenete: A hírhedt feliratAz üggyel foglalkozó krakkói bíróság munkatársai nem akarták azonnal megerősíteni az ítéletekről szóló hírt. Az auschwitzi náci koncentrációs tábor bejárata felett lévő "Arbeit macht frei" ("A munka szabaddá tesz") feliratot december 18-ára virradó este lopták el. A fémből készült feliratot egyszerűen lecsavarozták. A tolvajok által három részre vágott táblát két nappal később találta meg a lengyel rendőrség.


                                                            Gödörbe dobott holttestek egy auschwitz-i tömegsírbanA lengyel hatóságok öt embert tartóztattak le a lopással kapcsolatban. Svédország pedig egy hete jelentette be, hogy kiadják Lengyelországnak a februárban letartóztatott egykori neonáci vezért, Anders Högströmöt, akit szintén a felirat ellopása miatt keresnek. A lengyel hatóságok azonban azt nem közölték, pontosan mivel gyanúsítják a svéd férfit, így azt egyelőre nem lelet tudni, ő volt-e a végső vevő.


A II. világháború alatt létesített megsemmisítő táborokban, köztük az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs táborban emberek millióit gyilkolták meg, köztük zsidókat, keresztényeket, cigányokat, nemre, korra való tekintet nélkül.


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ