RSS Feed

Amikor a labda már gömbölyű - A futball története

Malina Adrienn - 2010. 02. 03. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Amikor a labda már gömbölyű - A futball története

Napjainkban a labdarúgást az egész világon amatőr- és hivatásos szinten űzik. Emberek milliói mennek ki a stadionokba, hogy figyelemmel kísérjék kedvenc csapatukat, miközben milliárdok nézik a mérkőzéseket a televízión keresztül. Mégis kevesen tudják, hogy milyen múltra tekint vissza ez a népszerű sportág.

Kínától a görögökig, avagy cu-kü-től a mágiáig

 

A futball legősibb formája már a kínai forrásokban is szerepelt. Kr.e. 2000 körül Huang-ti császár a gyalogos katonák kiképzésében használta, hogy gyorsaságukat, ügyességüket és találékonyságukat fejlessze. A rabszolgák kivételével az egész nép körében elterjedt a cu-kü (csu-küh)-nek nevezett játék. Az elnevezés magyarra szó szerint fordítva "rúgni-labdá"-t jelent. A labdát akkoriban nyolc bőrdarabból varrták össze, tollal és állati szőrrel tömték ki.


 

Kínai mintára Japánban is megjelent e sport őse kemari néven - bár jelentős különbség, hogy itt kultikus szerepet játszott, kezdetben csak a főnemesség kiváltsága volt a játék, majd a miniszteri rangú hivatalnokok is részt vehettek benne. A szabályok szerint 4-6 játékos kimonóban körbeállt a pályán, a feladat pedig az volt, hogy a labdát lábbal minél tovább a levegőben tartsák (talán ez lehetett a dekázás őse... - a szerk.).


A görög - római testkultúrában ez a fajta játék nem kapott szerepet, legközelebb pedig csak a középkorban találkozhatunk vele Angliában és Franciaországban "tömeg-football", illetve "határlabdázás" néven. E játék eredete a rontásűző mágia pogány szokásaiban keresendő. Egy télutói vagy tavaszi napon a megrontásból származó veszedelmeket egy bőrbatyuba gyömöszölték és a falvak apraja - nagyja részvételével kirugdosták a faluból.

 A calcio

 

A 14. században Angliában és Franciaországban is betiltották a játékot durvasága miatt, gyakran emlegették "ördögi mulatságként", büntetésként pedig börtönnel fenyegették a futballozókat. A 14. század elején megjelent a firenzei calcio, az Európában első, körülhatárolt városi pályán zajló, mérkőzésvezető által irányított csapatjáték. A játékról nem alakult ki igazán jó véleménye a korabeli értelmiségnek, Philipp Stubbes a 16. századi krónikás ezt írta: "A futball olyan játék, amelyben fiatal emberek bökdösnek egy nagy labdát, nem dobják a levegőbe, hanem lábukkal görgetik a földön. Mondhatom, eléggé megvetendő játék, s szerintem legalábbis sokkal közönségesebb, méltatlanabb, hitványabb, mint bármelyik másik fajta; ritkán végződik kár, baleset vagy a játékosok valami baja nélkül."

 A modern labdarúgás

 

A modern szabályok alapjait a 19. század közepén akkor fektették le, amikor különválasztották a rögbit és a futballt. A mai értelemben vett labdarúgás az 1820-as években a diákok körében virágzott fel, tiltották a túlzott durvaságot, meghatározták a pálya nagyságát és a résztvevők számát. 1857-ben alapították meg az első amatőr futballegyesületet, az FC Sheffieldet. A 19. század végéig megszülettek a ma is oly ismerős szabályok: 1874-ben bevezették a büntetőrúgást, 1882-ben a partdobást, 1891-ben a tizenegyest, egyúttal hálóval szerelték fel a kaput. 1895-ben adták ki a lényegében mai napig érvényes hivatalos játékszabályokat.Pelé, a brazil fenomén


 A labdarúgás - az USA és Japán kivételével - mindenhol háttérbe szorította az egyéb labdajátékokat. Az első világbajnokságot 1930-ban rendezték. 1928-ban a francia Jules Rimet és Maurice Delaunay azzal az ötlettel állt elő, hogy a nemzeti válogatottak világbajnokságon mérjék össze erejüket. Az ötlet két év múlva valósággá vált, Uruguayban már össze is csaptak a különböző nemzetek csapatai. Ekkor Argentínát legyőzve a házigazdák lettek a világbajnokok.

 A magyar foci kezdetei

 

Magyarországon az első futballmérkőzést 1897 május 9-én játszották le. Ezen a BTC (Budapesti Torna Club) két csapata (a kék-fehérek és a piros-fehérek) küzdöttek egymás ellen, és a mérkőzés végén a kék-fehérek hagyhatták el győztesként a pályát. Ekkor indult útjára a magyar futball.


David Beckham bokázik


 1901 január 19-én 13 egyesület képviseletében alapították meg a Magyar Labdarúgó Szövetséget, amelynek önállóságát a FIFA 1907-ben Amszterdamban tartott ülésén mindörökre elismerte, ezzel fel is vette tagjai közé. Válogatottunk 1902 október 12-én játszotta első hivatalos mérkőzését, a találkozó helyszíne Bécs volt, az ellenfél Ausztria. A végeredmény pedig 5-0-ás osztrák sikert hozott.

 Múlhatatlan szenvedélyek

 

A FIFA 2003-as felmérése szerint több mint 200 országból körülbelül 240 millió ember rendszeresen futballozik. Az egyszerű szabályok és minimális felszerelésigény kétségkívül elősegíti a terjedését és népszerűségének növekedését. A világ számos részén szenvedélyeket teremt és indulatokat idéz elő, fontos szerepet játszik a szurkolók, a helyi közösségek és az egész nemzet életében. Az elefántcsontparti labdarúgó-válogatott például elősegítette a fegyverszünet rögzítését a 2005-ös nemzeti polgárháborúban.


Christiano Ronaldo előre tör


Ennek ellentéte, amikor a labdarúgás volt a közvetlen oka az 1969 júniusában kirobbant, Salvador és Honduras közötti futballháborúnak.
Népszerűsége töretlen, és a világ számos pontján napról napra nőnek fel az új Ronaldók, Beckhamek, Puskások, és Pelék.


Fotó: - merliner -
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ