RSS Feed

Lambada - A "tiltott tánc" nyomában

Malina Adrienn - 2011. 01. 02. 18:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lambada - A

A táncos filmeknek se szeri, se száma. Gondoljunk csak a legsikeresebbekre, a Dirty Dancing-re, a Hair-re, a Flashdancre, a Grease-re, vagy a legújabb őrületre, a High School Musical-re. A 90-es évek elején minden fiatal lány a lambada ritmusára rázta, de hová tűnt a tiltott tánc?

Lambada-láz

1989-ben, a nyári hónapokban kezdett terjedni a sárga szoknyás lambada-láz. Több európai országhoz hasonlóan hazánkban is megállíthatatlan volt a terjedése, nem telt el úgy nap, hogy a rádiókban, tévécsatornákon ne jelent volna meg a csípőkörzős tánc.

 

A lambada mindenkit sokkolt. Nem véletlenül, hiszen neve portugálul ütközést, csapást jelent.  A tánc és ritmusvilága egy tudatosan felépített beetetés eredményeként lett világsiker. A hiedelmekkel ellentétben nem brazil tánc. A párizsi tévéstúdiókban ötlötték ki, és csináltak belőle világszenzációt a francia Kaoma együttessel karöltve. Az együttes táncosainak születési helye Afrikától az Antillákig terjed. Az énekesnőjük ugyan brazil volt, de régóta Franciaországban élt. A lemezeken szerzőként a jóhangzású Chico de Oliveira szerepelt, ám kiderült, ez csak egy álnév, amelyet egy bizonyos Lamotte d'Encan használt, akit sokan Oliveira Lorsac néven ismernek.


 

Ennek ellenére Brazíliában is futótűzként terjedt a lambada. Mint eső után a gomba, úgy szaporodtak az új lokálok, az úgynevezett lambadériák. Háttérbe szorult a szamba. A lambadát tanfolyamokon tanították, és a legjobb táncosok versenyeket rendeztek. A brazilok nem "képmutatóskodtak", hogy új tánccal ajándékozták meg a világot. Ellenkezőleg: ők is kijelentették, hogy a lambada nem brazil, hanem ipari termék, amelyet azért találtak ki, hogy keressenek vele.

 

A tánc újdonsága abban rejlett, hogy a párok a tánc alatt szoros kontaktusban vannak. Természetesen nem szükséges, hogy állandóan egymás kezét fogják, mint a klasszikus tangónál, vagy a foxtrottnál. Összeütik a hasukat, csípőjüket, a partner átöleli táncosnője derekát. Harmadik, negyedik személy is bekapcsolódhat a táncba. Az egész egy erotikus gimnasztikára emlékeztet.

 

A táncőrület egyik sikerét a Lambada, a tiltott tánc című filmnek köszönheti, na meg a Kaoma együttes Lambada című slágerének. 1989-ben 5 millió példányt adtak el a Lambada (Chorando se foi) néven kiadott dal lemezéből. A videoklipben látható két gyerek, Chico és Roberta nem sokkal később saját karrierbe kezdtek, de nem csak nekik jött be az ál-brazil szórakozás. 

Persze, tudjuk, hogy minden csoda csak három napig tart, így több éves világsiker után a lambada népszerűsége is hanyatlani kezdett. Zenéje szép lassan a múltba veszett, azonban a tánc tovább élt, köszönhetően a francia, spanyol, arab, amerikai, afrikai és karibi zenéknek. A Rio de Janeiroban található Ilha dos Pescadores szórakozóhelyen a mondás úgy tartja: "A lambada addig nem hal meg, míg legalább egy lambada táncos él". A hely kiállta az idők próbáját, és minden vasárnap este nyitva áll a táncosok előtt, hozzájárulva ezzel a lambada fejlődéséhez, mely Porto Seguroból a Rio de Janeiro-i lambada-zouk felé vezetett.

 

Akik még lambadáznak, úgy tartják, ez az, ami összekapcsolja az embereket, felébreszti bennük a sokáig elnyomott érzékiséget.

 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ