RSS Feed

Kortárs művészek a hajléktalanokért

Bencsik Gyula - 2009. 04. 23. 16:00:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kortárs művészek a hajléktalanokért

Bő két éve indult útjára a Csillagszálló című kulturális folyóirat, melyet hajléktalanok árusítanak budapesti aluljárókban a várható bevétel feléért, és azért, hogy a potenciális vevőkkel, járókelőkkel beszélgetve kapcsolatot tartsanak a társadalom szerencsésebb tagjaival. A lap szerkesztőjével, Tamás Zsuzsa költő-és irodalmárral beszélgettünk.

2006-ban indult a Csillagszálló. Volt valamilyen előzménye az effajta lapkészítésnek, terjesztési módnak, vagy saját ötletből született?

Kulturális utcalap korábban is létezett Európában, de a Csillagszálló ötlete az Oltalom Karitatív Egyesület elnökétől, Iványi Gábortól származik. Jómagam Kertész Anna főszerkesztő hívására érkeztem a formálódó folyóirathoz. Az egyesület a főtámogatónk, de természetesen pályázatokon is igyekszünk forrást találni a működéshez.

Hogyan épül fel a Csillagszálló?


Úgy érzem, kifejezetten magas kultúrát képvisel a lap. Tematikus számokról van szó, vagyis minden hónapban egy-egy meghatározott témát jár körbe. Az első írás a Tejút rovatban valamely klasszikus, általában 20. századi szerző (például Gárdonyi Géza, Móra Ferenc, Karinthy Frigyes, Hajnóczy Péter) témába vágó kisprózája, ezt követi három-négy kortárs író aktuális írása; őket kifejezetten felkérjük az adott témában készítendő írásra. Szintén a szépirodalmi részben kap teret egy-egy kortárs költő új verse, és idesorolható egy könyvajánló is, amelyet regényrészlettel egészítünk ki.

Ahogy néztem, nem csupán szépirodalom kap helyet a folyóiratban.

Így van, a további oldalakon esszék, tárcák, interjúk, riportok következnek, amelyek mind az adott témára reflektálnak. Ide író szerzőink között pszichológusok, pedagógusok, dramaturgok, művészettörténészek is megtalálhatók. Minden számban gondolunk a gyerekekre is a lap végén olvasható mesével, verssel, könyvajánlóval. Az egyes lapszámokat kortárs fotó- és képzőművészeti alkotások egészítik ki. Havonta 1000 példánnyal jelenünk meg.

Hol?


Alapvetően négy budapesti aluljáróban (Astoria, Deák tér, Kálvin tér, Ferenciek tere) árusítják a lapot hétköznap délután önkéntes hajléktalanok, de néhány budapesti könyvesboltban és kulthelyen (Írók Könyvesboltja, Sirály, Nyitott Műhely) és vidéken is terjesztjük (Érd, Százhalombatta). Sőt, nemrég bekapcsolódott a bajai és a kecskeméti hajléktalanellátó intézmény is a terjesztésbe, illetve vannak már előfizetőink is.

A Nyugati téri aluljáróban, ahol sok a hajléktalan, miért nem terjesztitek?

Próbáltuk, de akkora ott az átmenő forgalom, hogy az emberek igyekeznek minél hamarabb elhagynia területet, nem állnak le beleolvasni a lapba, beszélgetni az árusokkal. Ugyanezt tapasztaltuk a Keletinél is.

A hajléktalanok hogyan válhatnak utcai terjesztővé?


Ez számukra munkalehetőség, kis bevételi forrás, és ami talán a legfontosabb, hogy akik az aluljáróban árusítanak, azok kapcsolatba kerülnek a társadalom magasabb szintjén élőkkel, megtapasztalhatják, hogy a járókelők emberszámba veszik őket. Ugyanakkor kevés olyan hajléktalan van, aki nem épült le annyira mentálisan, szellemileg, hogy ezt a tevékenységet elvégezhesse. Ittasan nem szabad terjeszteni a Csillagszállót, mint ahogy a lapárus nem kéregethet, csak a lap árát fogadhatja el, amely összeg fele az ő zsebében marad. Utcai szociális munkások felügyelik, hogy az árusok az elvárt módon végzik-e a munkát, illetve ők védik meg az esetleges atrocitásoktól a hajléktalanokat; sajnos adódtak konfliktusok.

Milyen tematikával kerül az utcára a következő szám?


Májusban a kommunikációt állítottuk a középpontba, míg a júniusi szám címe Szomszédok lesz. A nyári hónapokban igyekszünk könnyebb témákat találni, ebben az időszakban kevesebb példány is fogy az utcai terjesztésben. Fontosnak érzem, hogy az árus valamennyire ismerje az adott lapszám tartalmát, de ez nem elvárás a hajléktalanokkal szemben. Magam néha „álruhában” felkeresem a standokat, és gyakran tapasztalom, hogy az árusok képben vannak a tartalmat illetően.

Olykor rendezvényeken is népszerűsítitek a lapot.


Ezek rendhagyó lapszámbemutatók, amelyeket koncertekkel, kiállításokkal fűszerezzünk, és a hajléktalanság problémájára igyekszünk irányítani a figyelmet. Általában a lap születésnapját és a karácsonyt ünnepeljük közösen az Erzsébet téri Gödör Klubban.

További információk: www.oltalom.hu

Levelezés: csillagszallo@oltalom.hu

Fotó: E. Várkonyi Péter
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ