RSS Feed

Mit vegyek fel?

Mohai Szilvia - 2008. 10. 15. 7:24:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mit vegyek fel?

A nők életében hetente - mit hetente, naponta - 150-szer felbukkanó kérdés, legtöbbször a Nincs egy rongyom... kezdetű mondattal kiegészítve. Öltözhetünk az alkalomnak, az évszaknak, a kedvünknek és a párunknak megfelelően; két szabályt betartva: ne adjuk fel a kényelmet a divatért, és az operába ne húzzunk tréninggatyát.

Egy nő ruhatárának legfontosabb jellemzője: kicsi. Ha tíz darabból áll, ugyanúgy, mintha százból. Emiatt történik meg időről időre, hogy egyszerűen képtelen kiválasztani a megfelelő öltözéket egy bizonyos alkalomra. Az egyik szoknya túl hosszú, a másik túl rövid, túl sötét vagy túl világos, esetleg kihízta, vagy szerencsésebb esetben kifogyott belőle. Ilyenkor lehetünk tanúi a "Nő a szekrény előtt" című csendélet megszületésének, amely folyamat órákig is eltarthat. S közben a hölgy lekési a randit, a színielőadást, a kiállításmegnyitót, az esküvőjét... Az utóbbiakat elkerülendő, nem árt, ha összeállítunk gondolatban néhány öltözéket egy-egy alkalomra, amelyek közül már csak választanunk kell, ha útnak indulunk.

Randevú

A találka előtt nem árt tisztáznunk párunkkal, hogy színházba visz-e vagy túrázni. Ha azonban egy szokványos randihelyszínt, például egy kávézót vagy éttermet választunk, öltözzünk csinosan, de ne túl feltűnően. Ha egy klasszikus, fehérabroszos helyre megyünk, vegyünk fel egy csinos szoknyát pulóverrel vagy blúzzal; ha pedig egy családiasabb borozóba, akár farmert és egy pólót (azért lehetőleg ne azt, amelyben takarítani szoktunk). A lényeg, hogy csinosak legyünk, de ne bámuljon ránk mindenki tágra nyílt szemekkel az oda nem illő öltözékünk miatt; ne viseljünk olyasmit, ami távol áll saját stílusunktól, főleg a kapcsolat elején, például ne akarjunk punknak látszani, ha valójában romantikus álmodozók vagyunk, hiszen nem tudjuk majd sokáig fenntartani az álcát. Viseljünk kényelmes öltözéket, hogy megelőzzük a szoknya le- és a ruhaujj felhúzogatását, ami miatt könnyen kényszeresnek tűnhetünk újdonsült kedvesünk előtt.

Színház, opera

Látszólag ez a legkönnyebb eset: elegánsnak kell lenni és kész. És mégis, az operában előadás előtt több olyan vendéget is láthatunk, akik összekeverték a Hattyúk tavát a baromfiudvarral. Igaz, ebben részben nem ők a hibásak, egyszer ugyanis hallottam a jegypénztárost a belépőt vásárló turistáknak arról nyilatkozni, hogy bármilyen ruhában meg lehet jelenni az előadáson. Pedig, ha bizonyos szórakozóhelyeken szelektálják a betérő vendégeket öltözködésük szerint, igazán megtehetnék ezt az ország egyik legnagyobb múltú intézményében is. Addig is, amíg nem teszik kötelezővé, menjünk önként elegánsan az operába. Kisestélyi, kosztüm, nadrág fehér blúzzal... nyári estéken egy lengébb ruha is megteszi, de azért inkább az egyszerű drappot vagy szürkét válasszuk, és ne azt, amin kis kék elefántok vannak.

Kirándulás

Itt a megfelelő öltözködés kiválasztása előtt szintén fontos leszögeznünk, hogy a Margitszigetre megyünk sétálni pár órácskára vagy a Magas-Tátrába, egy egyhetes túlélőtúrára. Az utóbbi opcióval ebben a cikkben nem foglalkozunk: a szekrényünk helyett nyitogassuk egy túrabolt ajtaját. Ha egy parkban vagy egy erdőben sétálgatunk, lehetőleg ne tűsarkú cipőt válasszunk, ugyanis könnyen önjelölt parkőrnek nézhetnek a sarkunkra tűzött huszadik cigarettacsikk után. Válasszunk lapos sarkú cipőt, egy kényelmes nadrágot, például farmert és egy olyan dzsekit, aminek nem árt, ha egy faág jóvoltából egy apró barna csík keletkezik rajta. A legújabb Armani-modell például nem ilyen. Attól, hogy sportosan öltözünk, még nem feltétlenül fogunk slamposan kinézni; válasszunk olyan darabokat, melyek egyszerre sportosak és nőiesek, például karcsúsított dzsekit.

Buli

Ha görbe estére készülünk a barátnőkkel, a végcél lehet életünk párjának megtalálása vagy csupán egy pár órányi szórakozás a csajokkal; érthető, hogy ilyenkor öltözékünkkel is szeretnénk kicsit kirúgni a hámból. Ez rendben is van, amíg a szórakozóhely közönsége nem kever össze minket más, az ismerkedést hivatásszerűen űző hölgyekkel. Egyszerűbben: ha úgy öltözünk, mint egy prosti, ne csodálkozzunk rajta, ha odajön hozzánk az a görög isten a bárpulttól, és megkérdezi, mennyi. Szóval, ne tévesszük össze a pubot a nudista stranddal. Öltözékünk lehet kihívó, de sohasem közönséges.

Munkahely

Ha egy vegyészeti laboratóriumban dolgozunk, szinte mindegy, mit veszünk fel, úgysem fog látszani a fehér köpeny alatt. Ha középiskolában tanítunk, ügyeljünk arra, hogy ruhánkkal ne tereljük el a kamaszfiúk figyelmét a megtanulandó anyagról: öltözzünk csinosan, de szolidan. Ha a nagyfőnök titkárnői vagyunk, és nap mint nap vállalatigazgatóknak szolgáljuk fel a szénsavmentes ásványvizet, elengedhetetlen a márkás kiskosztüm. Ha pedig munkahelyünk nem kíván meg semmilyen különleges öltözetet; válasszunk egy szolid, csinos ruhát, amelyben jól érezzük magunkat (napi nyolc órát tölteni egy kényelmetlen öltözékben nem csak idegesítő, de egészségtelen is). Vigyázzunk, ne szolgáltassunk alapot főnökünknek a szexuális zaklatáshoz; de arra is, hogy kollégáink ne téveszthessenek össze a takarítónővel.


Fotó: x
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ