RSS Feed

Boldogság szex nélkül?

Simon Izabella - 2008. 10. 08. 18:17:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Boldogság szex nélkül?

Az emberiség egy százaléka soha nem érzett szexuális vágyat senki iránt. Ha hat és félmilliárdan élünk a bolygón, akkor ez hatvanötmillió ember. Mi lehet az oka annak, hogy két egymást szerető és tisztelő ember között fel sem merül a testiség kérdése?

Az aszexualitás a nemi érdeklődés maradéktalan hiányát jelenti, ám nem azonos a cölibátussal, vagyis a papi nőtlenséggel, a szűziességgel, tehát a szemérmes viselkedéssel vagy az impotenciával, vagyis a cselekvőképtelenséggel. A kifejezésben szereplő szexualitás szó a nemiségre utal, az "a" pedig fosztóképző - okít az internetes lexikon.

Aszexuális Japán, mozgalmár Amerika

Leginkább Japánban terjed az aszexuális életforma. De nem csak az ázsiai országban élnek olyan, egészséges, felnőtt emberek, akiket egészen egyszerűen nem érdekel a szex: egy amerikai szociológus, az amerikai lakosság szexuális szokásairól készült, 1994-ben publikált tanulmánya szerint a jelenség ott is ismert. Az adatokat egy brit felmérés is igazolja, amelynek során a 18 ezer megkérdezett egy százaléka jelölte be, hogy soha senki iránt nem érzett szexuális vonzalmat. Edward Laumannak a megkérdezettek 13%-a árulta el, hogy nem létesített szexuális kontaktust az adott évben, és ezeknek a válaszadóknak a 40%-a pedig semmilyen szorongást nem érzett emiatt. Azt is megállapította ez a tanulmány, hogy a teljesen felnőtt populáció 2%-ának még soha nem volt szexuális kapcsolata.

Amerikában mozgalma is van az aszexuálisoknak, akik között házaspárok is élnek, harmóniában, szeretetben, de szex nélkül. A The Asexual Visibility and Education Network (AVEN) vezetője egy olyan fiatalember, aki még soha nem érzett vágyat senki iránt, így nem is volt soha szexuális kapcsolata. A mozgalom arról igyekszik meggyőzni a tagokat - no meg a külvilágot -, hogy ez a dolog teljesen normális, nem feltétlenül kell orvoshoz, vagy pszichológushoz rohanni, ha valakit "untat" a testiség. Tévedés ne essék, a mozgalomnak férfi tagjai is vannak. Ők úgy gondolják, annak ellenére, hogy az ölelésen és a csókon kívül semmilyen más formában nem közelednek a feleségükhez, nem maradnak le semmiről. Az utódkérdést is megoldják: „gyerekkel kapcsolatban az örökbefogadás hívei vagyunk."

Vannak természetesen olyan kutatások is, amelyek az okokat keresik: ezek szerint aszexualitást rossz tapasztalatok, kellemetlen szexuális élmények, nevelési, vallási hatások eredményezhetnek. Egyes tudósok szerint az sem kizárt, hogy a dolognak hormonális okai vannak, sőt vannak szociológusok, akik azt is elképzelhetőnek tartják, hogy egy antiszexuális forradalom korát éljük, vagyis az aszexualitás tiltakozás a túlszexualizált fogyasztói társadalom ellen. Vagy éppen csak túl sokat dolgozunk. Mert a munkában elért sikerek egy idő után munkamániássá tehetnek: olyan mértékben azonosítjuk a vágyaink beteljesítését a munkahelyi sikerekkel, hogy egy idő után elfelejtkezünk az érzékekről. Nem csoda, hogy először Japánban észlelték az aszexualitást mint életformát!

Az agy letiltja a vágyat

Szexuálpszichológusok úgy vélik, az aszexualitás nem elhatározás kérdése, sokkal inkább valamilyen negatív élmény miatt kialakult pszichés gát hatására jön létre. A nőknél jellemző, hogy miután sikertelenül próbálnak orgazmust elérni, előbb-utóbb úgy érzik, ez az egész nem nekik való, ezért egyre inkább halványul bennük a vágy. Esetleg fájdalmai is támadnak, és a fájdalom hatására a psziché van olyan bölcs, hogy már a vágyat is letiltja. Férfiaknál az ide vezető út inkább az, hogy sikertelenek akár az udvarlásban, akár a szex lebonyolításában, esetleg merevedési problémájuk, vagy korai magömlésük van. Emiatt olyan kritikákat kapnak, amelyek sértik férfiúi önbecsülésüket, és - szintén nagyon bölcsen - a psziché náluk is úgy rendelkezik, hogyha nincs vágyam, ha meg sem próbálkozom a szexszel, akkor ezeket a kínos kudarcokat elkerülöm. Így maga a vágy szépen lassan kihalhat.


Fotó: x
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ