RSS Feed

Így spórolj otthon - 1.

kd - 2008. 10. 07. 9:14:45 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Így spórolj otthon - 1.

Sokat hallunk manapság a klímaváltozásról. Ez felértékeli Magyarország víztartalékait, és a takarékosság, a megújuló energiaforrások használata felé tereli az embert. Ugyanezt teszi, csak sokkal rövidebb távon és más eszközökkel a Vízművek, a gáz- és az áramszolgáltatók is. Sorozatunkban olyan tanácsokat olvashatsz, amelyek megmutatják, hogyan lehetsz egyszerre környezettudatos és takarékos!

Vizesblokk alapvetően a konyhában, fürdőszobában és a WC-ben van. Vannak azonban olyan vízvesztési lehetőségek, amelyek nem kötődnek egy-egy helységhez.

- Egyetlen csöpögő vízcsap havonta kb. 170 liter vízveszteséget jelent. Ha a melegvízcsap szivárog, akkor még az energiaveszteséggel is számolni kell. Cserélj csapot, vagy tömítést!

- A vízköves berendezések több gázt vagy áramot fogyasztanak. Mivel hatvan fokon a legalacsonyabb a vízkőképződés mértéke, ennyire állítsd be a bojlert!

- Minél hosszabb a melegvizes vízvezeték-rendszer, annál nagyobb lesz az energiaveszteség - habár ez télen akár fűtésnek is számíthat. Erre már a tervezésnél is gondolni kell!

- A víztárolós bojler takarékosabban működik, mint az átfolyó rendszerű, mert nem kell addig folyatnod a vízet, amíg megmelegszik. Ha hosszú ideig nem vagy otthon, kapcsold le mindkettőt!

- Az átfolyó rendszerű bojlert is használhatod takarékosan, ha odakészítesz a kád mellé egy vödröt, amelybe összegyűjtheted a nem megfelelő hőfokú vizet. Később viráglocsoláshoz használhatod.

Kevesebb vízzel a fürdőszobában és a wc-ben

Itt sokféle lehetőséged nyílik a spórolásra. Eleve takarékosabb szerelvényeket is vásárolhatsz, felügyelheted a működésüket, szabályozhatod a használatukat.

- Vegyél hőfokszabályzós csapot! Ezek ugyan többe kerülnek, de megtérül a befektetés. Ha például hideg fokozatra állítod, akkor ha csak egy gyors kézmosáshoz nyitod meg, nem a drágább melegvizet fogyasztod majd.

- Ha teheted, építtess be olyan WC-tartályt, amelyen van kisebb és nagyobb vízöblítési fokozat!

- Zuhanyozz! Egy kád melegvíz háromszor-négyszer annyiba is kerülhet, mint az ötperces zuhany. Ha nem vagy fázós, zuhanyzáskor arra is figyelhetsz, hogy ne folyasd a vizet a szappanozási időszakban!

- Ne hagyd, hogy a víz - különösen a melegvíz - használatlanul folyjék, például a fogmosás, a hajmosás, a zuhanyzás vizet nem igénylő szakaszaiban!

- Ne moss, ha csak félig-negyedéig telt meg a mosógép! Várd meg, amíg elég ruha gyűlik össze, vagy használj feles programot!

A konyhában

A konyhában inkább a gázzal és az elektromos árammal tudunk spórolni, de azért léteznek olyan trükkök, amelyekkel a vízszámla is csökkenthető.

- Ne mosogass folyóvízben! A mosogatógép is, a medencemegtöltős módszer is sokkal víz- és melegvíz-takarékosabb!

- Ha vízforralót használsz, mindig marad az alján egy kis víz. Ezt később nyugodtan felhasználhatod növényeid öntözésére, éppúgy, mint a maradék állott teát. Növényeid különösen hálásak lesznek érte!

- Ha hideg vizet szeretnél inni, ne "engedd ki" a vizet, inkább tarts egy vizeskancsót a hűtőben! Ha citromlét vagy szörpöt adsz hozzá, a kólát is egészséges itallal váltottad ki, a spórolásról nem is beszélve.

És végül: ne szégyelld a takarékosságot! Ha szokássá válik, oda sem kell figyelni rá.


Fotó: x
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ