RSS Feed

Lipcse – dicső múlt

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 01. 14. 12:32:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Lipcse – dicső múlt

Jó hat évszázada annak, hogy prágai német diákok megalapították Lipcse első felsőoktatási intézményét. A szász város középkori krónikájának másik fontos dátuma 1497-ben. Anno kapott vásárvárosi privilégiumokat a szász település, melyet a könyvek városaként tiszteltek Európában.

Idén 270 esztendeje, hogy Lipcsében elhunyt Johann Sebastian Bach.  A Thomaskirche egykori kántorához hasonlóan persze azok is rácsodálkoznának a szász városra, akik az ndk-s időkben jártak utoljára itt. Harminc évvel a berlini fal ledőlése után a magyar turistáknak, üzletembereknek is érdemes felkeresniük "Leipzig"-et, mely autóval 7-8 óra alatt érhető el Budapestről. A ma 600 ezer lakosával Németország 13. legnépesebb településeként jegyzett Leipzig 1216-tól rendelkezett vám és kereskedelmi jogokkal. Vidékét az időszámítás utáni első évszázadban germán törzsek, majd 900 körül szlávok népesítették be. A mezőgazdaságon kívül főleg a várost átszelő Weisse Elster folyó halászata és a kereskedelmi utak kereszteződéseinél kialakult vásárok nyújtottak megélhetést az itt élőknek.

A 15. század két fontos változást hozott: 1409-ben prágai német diákok megalapították Leipzig első egyetemét. Majd 1497-ben vásárvárosi privilégiumokat kapott a szász település. Lipcsét már a középkorban a könyvek városaként tisztelték Európában: a nyomdaipar hagyományai napjainkra sem homályosultak el. A legelső újság 1518-ban jelent meg itt. Múltban gyökerező gazdagságát idézi a 16. században, német reneszánsz stílusban épült Altes Rathaus (Régi Tanácsháza) és az előtte elterülő óriási piactér. A 17. század utolsó negyedében megnyílt Börze barokk csodáját ma már csak kordokumentumokból ismerjük. A 18. század lipcsei szellemiségére nagy hatással volt J.S. Bach, aki 1723-tól haláláig, 1750-ig volt a Thomaskirche kántora.      


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ