RSS Feed

Derrick – búcsú a képernyőtől

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 01. 15. 12:48:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Derrick – búcsú a képernyőtől

Tízenkét esztendeje hunyt el Horst Tappert {1923-2008} nyugatnémet színész, aki a Derrick tévésorozatban vált világhírűvé. A müncheni nyomozót 1980-ban, Bajországban „Tiszteletbeli rendőr felügyelővé” léptették elő. Rég volt!

Az 1974-től bő két évtizeden forgatott, egy órás Derrickben vált világhírűvé Horst Tappert, a higgadt főfelügyelőt alakító sztár. Idén lenne 97 esztendős a színész. Az sohasem volt titok, hogy mint annyi német kortársa, fiatalon katonáskodott a második világháborúban. Ám azt kevesen sejtették, hogy az 1980-ban Bajországban „Tiszteletbeli rendőr felügyelővé” előléptetett népszerű művész a 40-es évek első felében az SS soraiban menetelt. Sőt halálfejes alakulatával a szovjet fronton is harcolt. A sebesülést szerzett, erősen kopaszodó Tappert a béke beköszöntével színpadi színészként aratott sikereket az NSZK-ban.
 
Nemzetközi hírnévre a '70-es években tett szert, amikor a német nyelvterületen és további mintegy száz államban, köztük Magyarországon műsorára tűzte a tévé a BMW-vel sohanó nyomozó krimiszériáját. Igen ám, de a film egyik rendezője és forgatókönyvírója is SS egyenruhát viselt a hitleri időkben. A vita már réges-rég fellángolt - újabb történészi kutatásoknak kell fényt deríteniük arra, hogy a 2008 decemberében elhunyt Tappert és a Derrick team másik (szintén halott) alkotói részt vettek-e emberiségellenes bűncselekményekben szolgálati idejük alatt?


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ