RSS Feed

A köpönyegforgatókról

Regös István - 2020. 01. 09. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A köpönyegforgatókról

Minden változáskor - lett légyen az rendszerváltozás, kormányváltás, polgármester, vállalatvezetési, igazgatói csere -, megindul egy hatalmas úthenger és érdekek csapnak össze. A politika, különösen hatalomátvétel idején általában mindent fontosabbnak tart a szakértelemnél. Ismerjük a kissé távolabbi vagy az éppen most zajló történelmi szakaszban, hogy pestisen szólva: alacsonyan szállnak a káderek.

A közelmúltban nagy számban cserélődtek a polgármesterek, majd a városokhoz, kerületekhez tartozó üzemek, szolgáltatóvállalatok vezetéséért is megindult a harc. Hirtelen gyors köpönyegváltás történt, jajkiáltás hallatszott: Nem is tartoztam a régi gárdához, mindig veletek voltam! Voltál a fenét! - mondja sok új vezetőpozícióba került ember. 

Pártkatonák

Régi történet, de néhány évtized a történelem mércéjével mérve csupán apró, gyorsan múló idő, hogy mi történt idehaza, például az 1950-es években. Csak azok voltak megbízhatóak, akiket az új hatalom saját maga nevezett ki. Kovács bácsi vagy Juli néni tett valamit a munkásmozgalomban, még az is lehet, hogy valami érdemit, mellesleg Kovács bácsi jó géplakatos is volt, Juli néni pedig jó szövőnő. Egy szép napon mindkettőjüket behívták a pártirodába, ahol két, nyakkendős ember várta őket. Halálra rémülve futott át az agyukon, vajon mit követtek el? Az öltönyösök azonban tisztelettel közölték velük: Kovács István bácsi lesz a gyár igazgatója, Nagy Jenőné, Juli néni pedig a pártbizottság új titkára.


Juli néni és a disznók

Akkoriban terjedt el egy történet. Nagy Jenőné Julikából miniszter lett. Egyszer hazalátogatott a falujába. Meglátta ifjúkori szerelmét, Kocsis Gáspárt, aki éppen az árok partján terelgette a kondát. Juli néni miniszter asszony rácsodálkozott és azt mondta: „Emlékszel a fiatalságunkra?” Gáspár gyanakodva nézte és bólogatott. Mire Juli néni miniszter asszony: „Gazsi, az mégsem járja, hogy te még mindig disznópásztor vagy, felviszlek és miniszterhelyettest csinálok belőled!” Ejnye, no! - morogta oda Gazsi. „De hát én írni, olvasni sem tudok.” „Jó, akkor főosztályvezető leszel. Kapsz szép autót, fiatal titkárnőt.” „De Juli, én számolni sem tudok.” Miniszter asszony Juli néni kis gondolkodás után rávágta: „Ne vitatkozz velem tovább, alacsonyabb beosztáshoz egyetemi végzettség szükséges.” Ez a történet nagyon ironikusnak tűnik, de ez olyan mindennapos, mint a fittyfene (a fittyfene alapos magyarázatától most eltekintek).


Mintha ma lenne. Vagy mégsem?

Az a baj, hogy ezek a történetek akár a máról is szólhatnak. Miért ne lehetne egy disznópásztor akár az ország leggazdagabb embere? Szorgalom kell hozzá, ügyesség, lelemény, rátermettség, de ha mindez nincs, akkor is, miért ne? Érdemes körbenézni Budapesten, kikből mi lett és mi lesz még az elkövetkező hetekben, hónapokban! Persze már nem arról van szó, hogy a disznópásztor maradjon a disznóknál, ma már bőségesen található rendelkezési állományban is egyetemet végzett, felkészült ember. Ők lennének a példák arra, hogy bizony megküzdöttek a jelenlegi pozíciójukért, és nem szervilis módszerekkel, hanem tudással, szakértelemmel. Vessünk egy pillantást a XII. kerület polgármesterére, Pokorni Zoltánra! Pályafutását a Fideszben kezdte, volt minden, megmászta az összes létrafokot, és hosszú ideje csont nélkül választják meg polgármesternek. Az ott lakók közül ellenzéki érzelmű emberek is szavaztak rá, mert úgy látták, Pokorni valóban nem pártkatona, már régen nem az, hanem a XII. kerület lakosainak érdekében dolgozik keményen.


Van jó példa is

Vagy keresgéljünk tovább és álljunk meg egy percre Zuglóban, a XIV. kerületben! Zugló jól járt. Egy vídia keménységű polgármestert választott magának és itt sem számított, hogy több, magas pozíciót betöltött embert tüntetett ki bizalmával. Horváth Csaba az MSZP-ben egész pályafutása idején várospolitikával foglalkozott és így tanulta meg a megtanulhatatlant is, hiszen sok mindent csak a gyakorlatban lehet elsajátítani. Korábban a II. kerület polgármestere volt. Fiatalon megtanulta, hogy a polgármesteri szék nem rang, nem trón, hanem, ahogyan ma pestiesen mondják, nettó szolgálat. Később már főpolgármester-helyettesként tovább gyarapíthatta tapasztalatait. Megérezte a polgárok hangulatát, megismerte az igényeiket, így tudta szolgálni őket. Többször bebizonyította, hogy nem a pozícióért küzd, hiszen volt főpolgármester-jelölt is, hanem kizárólag a feladatokat akarta megoldani. Így lett 2019. október 13-án Zugló polgármestere és bizonyította - azóta is igyekszik bizonyítani -, hogy tevékenységét Zugló érdekei irányítják.


Magyar rulett

Horváth Csaba és társai, mert szerencsére nincs egyedül, már régen rájöttek arra: A hatalom rosszul hiszi, hogy örök. A hatalmat éppen ez a tévedése döntheti majd meg. A nép, a választó többség, egyre kevésbé felejt, és már értékekről dönt, amikor választ, már nem elég neki a bla-bla-bla duma. Budapestnek például vigyáznia kell arra, hogy amikor újvilágot szervez, ne dúlja fel a lelkeket, ne zúzza szét a működő rendszereket. Ne azt akarja visszaadni a hatalomra jutása másnapján, ami rosszat ő maga kapott. Tudom, a hatalom elvesztése fáj, a visszaszerzése eufória, ezért kevesebb gőzt a hajókürtre, és több energiát a motorba! Figyeljetek oda jól és miként egy barátom mondta, csak azt várjátok el a hatalomtól, amit ti is adtatok neki!


Fotó: Németh András Péter
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ