RSS Feed

Babis mozgalma magasan vezet

mti - 2019. 12. 10. 18:11:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A csehországi pártok népszerűségi listáját továbbra is magasan vezeti a kormányzó centrista ANO mozgalom.

Amennyiben november végén parlamenti választásokat tartottak volna Csehországban, az Andrej Babis miniszterelnök vezette ANO mozgalomra szavazott volna a választók 34,9 százaléka - derült ki a STEM közvélemény-kutató intézet novemberi felméréséből, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Prágában. Ez 1,8 százalékkal jobb eredmény, mint októberben.
    A második helyen a Cseh Kalózpárt, míg a harmadikon a Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett volna. A két ellenzéki párt támogatottsága 10,9 százalék, illetve 10,6 százalék, mindkettő valamivel alacsonyabb, mint októberben.
    A 200 tagú parlamenti alsóházba, ahol a bejutási küszöb öt százalék, nyolc párt került volna be. A jelenlegi parlamenti pártok közül a választási küszöböt csak a jobboldali TOP 09 párt nem lépte volna át.
    A negyedik helyen a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett volna 9,1 százalékkal, míg a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) párt 7,2 százalékkal az ötödik lett volna. A kormányt kívülről támogató kommunisták (KSCM) 7,1 százalékkal a hatodikok, a kormánykoalíciós szociáldemokraták (CSSD) pedig 6,4 százalékkal a hetedikek. A kereszténydemokrata KDU-CSL 5,5 százalékkal szintén bejutott volna a parlamentbe.
    A STEM elemzésében azt írja: a felmérések azt jelzik, hogy Andrej Babis mozgalmának támogatására eddig nem hatottak negatívan a kormányfőellenes tüntetések, sem az őt korrupcióval vádoló ellenzéki bírálatok, valamint a brüsszeli könyvvizsgáló ellenőrök megállapításai arról, hogy Babis politikai és gazdasági tevékenysége között összeférhetetlenség van. Csehországban két év múlva lesz új parlamenti választás.
    A Millió pillanat a demokráciáért nevű civil kezdeményezés kedd estére is tüntetést szervezett Prága központjába Babis lemondását követelve.


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ