RSS Feed

Veszélyes kalóriabombák

Mogyorósi Géza - 2019. 12. 08. 8:00:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Veszélyes kalóriabombák

Bolygónkon 1975-tel összevetve háromszorosára nőtt a túlsúlyos népesség aránya. Valljuk be, a kalóriadús (turistacsalogató) klasszikus magyar konyha sem arról híres világszerte, hogy egészséges, hanem inkább arról, hogy fűszeres és finom! Az elmúlt évtizedekben felgyorsult az életünk: sajnos a helytelen táplálkozási szokásoktól a nyári, őszi vakáció heteiben is nehéz búcsút venni.

 Sokszor az új ínyencségek - pl. Fast food - a tradíció rombolás jegyében, nem kevésbé, csupán másként károsítja a szervezetet. Felesleges töltött káposzta kontra hamburger vitát kirobbantani, hiszen a kutatók jóval több „bűnös” étket vettek már fel a „fekete étlapjukra”. Közismert, hogy a legfőbb ellenség az állati zsiradék. Az elhízáson kívül, olyan betegségekért is felelős lehet a magas zsírtartalmú táplálék, mint a mellrák, a méh nyálkahártyarák, valamint a prosztata és a vastagbél daganatos kórja.      

„A  jó nevű, bostoni Harvard Egyetem (USA) pár éve nagy szabású tanulmányt készített 50 ezer férfi étkezési szokásairól. Kiderült, hogy azok a vizsgált személyek, akik  naponta, átlag 90 grammnyi zsiradékot fogyasztanak kétszerte gyakrabban szenvednek előrehaladott prosztatarákban, mint azok a férfiak, akik csupán 50 grammnyit vesznek magukhoz. A daganatos betegségek gyakoriságára vonatkozó nemzetközi felmérések is elgondolkodtatóak. Japánban, ahol hagyományosan sokkal zsírszegényebben főznek, mint az Egyesült Államokban, Közép- és Észak-Európában, jóval ritkábban fordul elő prosztatarák. De, ha a japánok kivándorolnak Amerikába, s átveszik az ottani étkezési szokásokat, akkor a rákkockázatuk az USA-beli férfiak szintjére emelkedik” – mutatnak rá nyugati specialisták. A női daganatos megbetegedések és a táplálkozási szokások összefüggései is tartogatnak meglepetéseket!  „Feltűnő, hogy a zsírszegény étkezést előnyben részesítő japán asszonyok körében egyötödnyi a mellrák előfordulása az amerikai nőkhöz képest. Ehelyütt is lehetséges magyarázat, hogy a fokozottabb koleszterin felvétel, növeli a női nemi hormonok termelődését, s ez bizonyos mell- és méhrák fajták kifejlődéséhez vezethet.”                                                               

A mindkét nemet fenyegető vastagbélráknál is komoly földrajzi különbségek mutatkoznak, de ezek az eltérő betegségi arányok nem az emberek fajtájától függenek, hanem az étkezési- és életviteli szokásoktól. „Ázsiában és Afrikában a vastagbél daganatos megbetegedése szinte ismeretlen, míg a nyugati, ipari nemzeteknél igen gyakori panasz. Németországban például évente több tízezer ember betegszik meg vastagbélrákban. Itt is kiderül, hogy, ha ázsiaiak vagy afrikaiak nyugati államokba, az USA-ba, avagy Ausztráliába települnek át, néhány év multán ugyanannyira rák veszélyezettek, mint a helyi lakósság” – derül ki egy német egészségügyi tanulmányból.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ