RSS Feed

Bulla: film, színház, muzsika

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 12. 08. 9:04:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bulla: film, színház, muzsika

Tizenöt esztendős korától, 1928-1934 között Max Reinhardt társulatának egyik vezető művészeként - német nyelven - játszott Berlinben, Münchenben, illetve az osztrák fővárosban Bulla Elma. Hírnévre tesz szert. Úgy jelenik meg az újságokban, mint "Reinhardt friss felfedezettje". (A profi mester nem mellesleg, a 20-as években Marlene Dietrich karrirejét szintén támogatta - a díva Hollywoodot is meghódította.

Külföldről hazatérve Bulla Elma a Belvárosi Színházban debütált. Meller Rózsi "Vallomás" című darabjában tapsolhatott neki a fővárosi publikum. Kosztolányi Dezső, Herczeg Ferenc, Márai Sándor, Vámbéry Rusztem és Schöpflin Aladár is meghajoltak az új sztár játéktudása, szépsége előtt. „Mintha már nem is test volna, csak merő, lobogó lélek” - fogalmazott egyik kritikájában Schöpflin.

A "Vallomás" filmváltozatának ("Én voltam") főszerepét is megkapta Bulla, amiben többek közt Csortos Gyulával, Törzs Jenővel és Uray Tivadarral dolgozhatott a kamerák előtt. Komoly teátrumi tapasztalattal 1938-ban a Belvárosiból a Vígszínházhoz szerződött a még mindig fiatal művésznő. De a mozihoz sem lett hűtlen! A háborús években számos legendás kolléganőjével forgatott Bulla Elma. Izgalmas a névsor! Karády Katalinnal a "Kísértés" (1942) című filmben, Tolnay Klárival a "Férfihűség"-ben (1942), Muráti Lilivel a "Késő" (1943) című alkotásban, Nagykovácsi Ilonával a "Fény és árnyék"-ban (1943) játszhatott együtt.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ