RSS Feed

Jó vagy nem jó a xilit?

eletmod-magazin.com - 2019. 12. 01. 8:00:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jó vagy nem jó a xilit?

Édesebb, mint a répacukor, ugyanakkor jóval alacsonyabb a glikémiás indexe, kevesebb kalóriát tartalmaz, elveszi az éhségérzetet, sőt, a fogszuvasodás megelőzésében is segíthet. Többek között ezért népszerű cukorpótló a xilit, vagy más néven nyírfacukor, aminek azonban lehetnek kellemetlen mellékhatásai is.

Bár a xilit természetes édesítőként él a köztudatban, valójában ez csak részben igaz, ahogyan az is, hogy köze van a nyírfához. Eredetileg valóban a nyírfa kérgéből vonták ki, napjainkra azonban sok esetben kukorica felhasználásával állítják elő. Méghozzá nem is egyszerűen, ugyanis bonyolult, kémiai eljárással készül, amihez nikkel alumíniumport és etanolt is felhasználnak. Valójában a cukoralkoholok közé tartozik, pontos elnevezése pedig xilitol.

Cukorpótló kevesebb kalóriával
Legnagyobb vonzereje, hogy a hagyományos fehér (répa)cukorhoz hasonlóan édes, vízben könnyen és gyorsan oldódik. Óriási előnye hogy körülbelül harminc százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz. Mivel alacsony a glikémiás indexe, tehát kis mértékben, és nagyon lassan emeli meg a vércukorszintet, a diabéteszesek és a metabolikus szindrómában szenvedők is fogyaszthatják. A xilit Kevésbé hizlal, ezért, ha diéta közben édes ízekre vágyunk, kisebb mennyiségben bátran napi étrendünk részévé tehetjük. Már csak azért is, mert teltségérzetet okoz, ezáltal segít megelőzni a túlevést.

Mi a baj a kukoricával?
Szögezzük le, hogy magával a kukoricával nincs semmi baj. Mivel gluténmentes, a belőle készült kukoricaliszt a lisztérzékenyek körében igen népszerű.  Színe sárgás, ízében kissé eltér a búzaliszttől, de tökéletes és egészséges alternatívája a lisztpótlásnak. Horzsolásokra, sérülések okozta kisebb sebekre jótékonyan hat, ha kukoricalisztből készült krémet használunk. Továbbá nemcsak a kelésekre, de duzzanatokra és rovarcsípésekre is hatékonyan alkalmazhatjuk.

A B1-vitamin, a boldogság vitaminja, amelyből jócskán tartalmaz a kukorica. Depresszióra, rossz kedélyállapotra kifejezetten ajánlott. Ha letörtnek érezzük magunkat, csokoládé helyett együnk kukoricát. Rendszeres fogyasztásával kevésbé leszünk stresszesek és feszültek. Petefészek problémákra, különböző nőgyógyászati gondokra használják a kukoricacsíra olajat, mert kifejezetten előnyös hatással van a petefészek működésére, segíti és megkönnyíti a ciszták felszívódását.
Az viszont már gond lehet, hogy nagy mennyiségben termesztenek genetikailag módosított kukoricát, amiből – pontosabban a rostjaiból – előszeretettel készítenek xilitet. Éppen ezért, ha biztosra akarunk menni, inkább válasszunk olyan terméket, aminek kizárólag nyírfacukor az alapanyaga, illetve ellenőrizzük, hogy nincs benne genetikailag módosított összetevő, azaz GMO mentes.

Megelőzi a fogszuvasodást
Kevés hatékonyabb fogszuvasodás elleni szer létezik, mint amilyen ez a cukorpótló. Hiába édes, a cukorral ellentétben nem növeli, hanem csökkenti a szájban a fogakat rongáló Streptococcus mutans baktériumok mennyiségét. Az erről szóló kutatásokat a University of Washington szakemberei egy tanulmányban összegezték. További jótékony hatása, hogy fokozza az ásványi anyagok beépülését a fogakba, valamint szerepet kaphat a szájüreg sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, ami szintén hozzájárul a szuvasodás megelőzéséhez.

Lúgosít és megóv a Candidától
Nemcsak a száj, hanem az egész szervezet lúgosítását elősegíti, így az elsavasodás elleni harcban is segítségünkre lehet. A gyakori Candida-fertőzés esetén egyike a legjobb cukorpótlóknak, hiszen más cukrokkal ellentétben nem táplálja a gombát.

Hasmenést okozhat
Sokaknál előfordul, hogy az első időkben a xilittel édesített ételek, italok, rágógumik meghajtják. Ez teljesen természetes jelenség, az oka az, hogy a cukoralkoholok nehezebben bomlanak le, mint más szénhidrátok. Az emésztetlen cukoralkohol a vastagbélbe jutva irritációt okoz, ennek az eredménye a kínzó hasmenés.
Általában a szervezet idővel hozzászokik a xilithez, hogy ez mennyi időbe telik, erősen személyfüggő. Abban az esetben, ha hetek után is hasmenéssel reagál a testünk a fogyasztására, inkább mondjunk le róla, vagy csökkentsük a bevitt adagot. Ezen kívül viszont, semmilyen más ismert mellékhatása nincs, az egészségünkre egyáltalán nem jelent kockázatot. Az ajánlott napi maximum mennyiség 40-50 gramm.

Fotó: eletmod-magazin.com
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ