RSS Feed

Könyvek Erdélyből

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 11. 29. 13:08:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Könyvek Erdélyből

Jó hír, hogy már hazánkban is kapható az a romániai Holnap Kulturális Egyesület gondozásában megjelent novella gyűjtemény, mely Karácsony Benő első világháború után született írásaiból nyújt át egy csokorral. A következő vérontás szemtanúja volt Papp Kálmán. Lánya hangfelvételek alapján vetette papírra a 40-es évek elejének katona kalandjait.

Karácsony Benő „Dinnyebefőtt” című kötete egyszerre áraszt magából derűt és méltóságot. S Trianon tragédiája után a szabadság szó is új értelmet kap Erdélyben. A nagyváradi  Holnap Kulturális Egyesület munkatársai joggal érezték kötelességüknek, hogy a magyar olvasókhoz is eljuttassák ezt a 234 oldalnyi irodalmi szöveget. Karcsúbb, nem békebeli időkbe kalauzol a kiadó másik 2017-es újdonsága. Tóth Ágnes „A halál katlanában” című könyve a már elhunyt édesapa visszaemlékezéseit nyújtja át nekünk.

„Második világháborús katonatörténet - apám, Papp Kálmán elbeszélése nyomán” - adja meg a 92 oldalas dolgozat témáját a főhös leánya. Majd így folytatja: „Alig múlt húsz esztendős a nagyváradi fiatalember, amikor 1941 januárjában besorozzák a magyar hadseregbe. Szilágysomlyón kap kiképzést, egy motorizált egység gépkocsivezetője lesz. Előbb a Délvidék visszafoglalásában vesz részt, majd egy Botond típusú ágyúvontatót vezetve védi a magyar hazát messze orosz földön, a Dnyeper partján- hamar átlátva e háború értelmetlenségét. Csodával határos szerencsével túléli az előrenyomulást és a tízezreket elpusztító visszavonulást... Budapestre érve elhatározza, három erdélyi társával együtt megszökik. A szovjet vonalakon is átjutva, a halállal többször szembenézve, többnyire gyalogszerrel, rongyosan, elcsigázottan, 1944 decemberében ér szülővárosába.”

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ