RSS Feed

Lesz az még kevesebb is

Dalia László - 2019. 11. 30. 8:00:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lesz az még kevesebb is

Aggódnak a Fideszben,hogy a fiatalok már nem rájuk szavaznak, hanem a Momentumra. S bár a pánik még korai, de az az adat, hogy a biztos pártválasztóknál, a 30 évesnél fiatalabbak 25 százaléka szavazna Orbán pártjára, megijesztette Bayert Zsoltot és barátait is. Ám, ha ezen az orbáni úton mennek tovább, lesz az még kevesebb is.

Bayer Zsolt úgy látja, hogy „ez a fiatal generáció a nyugati világban a legszélsőségesebb, beteg, torz, deviáns, individualizmus híve, s ebbe a gondolat- és érzelemvilágba a mi generációnk meg a mi ideológiánk szinte nem is... nem is tudom, hogy lehet utat találni". Nos, ezzel a gondolatfutammal nem nagyon tudok mit kezdeni, mert a szerző mindezt egy tüntetésen szűrte le és úgy tűnik, annyira elragadták az érzelmei, hogy elfejtette körbeírni, mire alapozza ezt a radikális jellemzést. Bayer persze könnyen osztogatja a jelzőket, miközben  olyan műsorokat vezet, ahol nincs ellenfél, úgy pedig nehéz némi tárgyilagosságot, tényirodalmat becsempészni. És a társai is ugyanazon a hangszereken játszanak, hiszen mit is ír a Pesti Srácok szerzője? Szerinte Karácsony Gergelynek sok lelkes és fiatal támogatója van, ami igaz volt Kun Bélára és Szamuely Tiborra is, akiknek „tapsikoltak” a fiatalok, amikor „1919-ben betörtek a polgári lakásokba, és vittek mindent, ami mozdítható; órát, szép faragott asztalt, bútort, pénzt, és nagylelkűen visszaadták a népnek”. Hát, ezt a gondolatkísérletet már minősíteni sem szabad, annyira ostoba és aljas.

Nehéz megfejteni, miért veszített sokat az utóbbi években a Fidesz a fiatalok körében, de megpróbálnék egy-két ötletet adni. Az efféle torz eszmefuttatások, amelyeket idéztem, aligha segítenek megnyerni őket, sőt inkább taszítja a srácokat. Senki sem szereti, ha betegnek, deviánsnak nevezik, tehát Bayer valóban nem tudja, hogyan kéne utat találni hozzájuk. A kormánypárt megcsontosodott, megkövült nézetei ugyancsak sokat ártanak, hiszen maga Orbán nyilatkozott lesújtóan a 68-as francia diáklázadásról, amelyből pedig egy korszakos politikus zseni, De Gaulle is okult. A rendpártiság sem nyerő a fiatalok körében, s ez a kormány mindenkinél jobban szereti a fenyítést, a börtönt. Ők a drogfogyasztót is börtönbe zárják, ha tehetik és bár a másik felet komcsizzák le oly gyakran, az államosításnak rég nem volt ekkora bajnoka a magyar politikában. Még az önkormányzatoktól, iskoláktól  is elvesznek mindent, amihez hozzáférnek. S amikor már a magántanulókról és az iskola érettségről sem a szülők és a pedagógusok dönthetnek, hanem egy állam hivatal, no az már egyetlen fiatalnak sem tetszik...  

Hogy is gondolhatná bárki, aki még nem vált fanatikussá, hogy ez a nagy centralizáció, amikor egy hivatali ember, akiről jóformán semmit sem tudunk, mert még sose láttuk, dönt a gyerekünkről vagy más fontos ügyekben, szimpatikus egy fiatalnak. Egy magamfajta vénnek sem tetszik, pedig én már éltem a létező szocializmusban is. Az viszont fordított utat járt be, a  végefelé már elég szépen lazulgatott. Én tehát türelmesebb vagyok, bár értetlen, hogy az egykori Bibó-kollégisták épp az államszocializmus ellen lázadtak, most meg azt építgetik? S annál rosszabb, hogy ez nem valami eszme mentén történik, hanem pusztán a nagyobb, a korlátlan hatalom érdekében. És a fiatalok ezt sosem nyelik be. Lesz az a 25 százalék még kevesebb is. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ