RSS Feed

Hét gyermekes főnöknő

Mogyorósi Géza - 2019. 11. 29. 8:00:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hét gyermekes főnöknő

Politikus családból startolt {a férje révén nemesi címmel büszkélkedő} dr. Ursula von der Leyen karrierje, aki a szavazatok többségét besöpörve irányíthatja majd 2024 végéig - Jean-Claude Juncker utódaként - az Európai Bizottság munkáját. A sportos, német politikusnő Berlinből kicsit hazaérkezik Brüsszelbe.

Mert az 50-es évektől Ursula asszony édesapja már dolgozott az EU elődjénél a belga fővárosban: leánya ott született és első iskolás tapasztalatait is Brüsszelben szerezte. 1971-ig élt külföldön a franciául és angolul egyaránt kitűnően beszélő, ragyogóan lovagló - későbbi - orvosnő. Szóval politikus családból startolt {a férje révén nemesi címmel büszkélkedő} dr. Ursula von der Leyen karrierje. Igaz fiatalon előbb a régészettel, majd a közgazdaságtannal kacérkodott - a londoni diák hétköznapokba is belekóstolva. A 80-as években orvostudományt hallgatott Hannoverben: egyszerre lett friss diplomás és feleség. Heiko von der Leyen professzor 1986-ban vezette oltárhoz Usulát, aki hét - igen 7 ! - gyermekkel, köztük ikrekkel ajándíékozta meg vállalkozóként is sikeres férjét.

Mielőtt a CDU színeiben a berlini nagypolitika színpadán felbukkant a törékeny asszony, négy esztendőt az USA-ban töltött az egyre gyarapodó von der Leyen família. A professzor Kaliforniában kutatott, dolgozott, neje szült, s még fényesebbre csiszolta idegennyelv tudását. Amit 2005-től már dr. Angela Merkel legelső, nagykoalíciós kormányában kamatoztathatott. Washingtontól Kabulig és Londontól Moszkváig beutazta (hivatalosan) a világot. Legutóbb, mint a német védelmi tárca irányítója. A „Rózsácskának” becézett kereszténydemokrata miniszter hat éves tevékenysége a Bundeswehr „parancsnokaként” gyakorta került a kritikák kereszttüzébe. Ki a német hadsereg személyi és technikai állományának gyengítésével vádolta meg Ursulát, ki a külsős „tanácsadók” sok tíz millió eurós honoráriumát firtatta. Ezért is érte váratlanul az EU-ban a képviselőket, hogy a fejük felett a csúcsjelőltek helyett „váratlanul” (az ősszel 61. születésnapját ünnepelt) Brüsszelben alig ismert asszony személyében egyeztek meg a kormány- és államfők.

Emlékezetes, hogy Strassburgot - azokban a forró nyári hetekben nevezhettük volna Stresszburgnak is! - 13 nap kampányolással sikerült meghódítania Ursulának, a luxemburgi Jean-Claude leendő utódjaként. Így szerény voksdiadalt aratva, 2019 végétől lehet 30 ezer munkatárs (és 510 millió európai polgár) frontasszonya  „Rózsácska”. Az Európai Bizottság első női vezetőjére kemény kihívások várnak. S nem csupán a klímavédelem terén! Talán megkezdődhet végre az erős és egységes EU megteremtése. „A belső harcok helyett a közös kihívások leküzdésére kell összepontosítani” - vélik sokan a tagállamokban. Ebben talán Budapest is partnere lesz Brüsszelnek!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ