RSS Feed

Merengjünk-e pulykasült felett?

Csontos Tibor - 2019. 11. 28. 8:00:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merengjünk-e pulykasült felett?

Azt tanácsolják közleményükben az egyik cég szakemberei, hogy "egy finom pulykás vacsora mellett merengjünk el azon, vajon miért lehetünk hálásak az életünkben." Szerintük miután november utolsó csütörtökén az Egyesült Államokban és Kanadában megünneplik a Hálaadást, a két ország e legrégebbi hagyománya bennünket is inspirálhat. Ha pedig fontos nekünk, hogy szeretetben nevelt szárnyashoz jussunk és tiszteletünk jeleként mi is pulykás étellel emlékezzünk meg a tengerentúli ünnepről, válasszuk a minőségi termékeket. Jó, de mit szólnak ehhez a pulykák, akiket szeretetben nevelnek?

Tedd sajátoddá a Hálaadás ünnepét! -  ebbe a szlogenbe csomagolja a cég a pulykahús fogyasztására ösztönző közleményét. Olyan ez, mintha az ugyancsak angolszászoktól elmajmolt gagyiünnepet, a Valentin Napot azzal hirdetnék, hogy szeretettel készített tükrös, rózsaszín mézeskalács szív fogyasztása felett merengjünk azon, mennyire vagyunk szerelmesek... A Valentin Nap végleg begyűrűzött a virágkereskedők és a szíves giccs-cuccok gyártói, árusítói kaszálnak, miként a Halloween sem állt meg Hegyeshalomnál. A piros szíves kispárnák és a Halloween-tökök persze érzéketlenül tűrik, mit művelnek velük, de hát  a pulykák! 

Hálával túlcsordult szívvel hálaadási áldozati szárnyasként nyomjuk be a sütőbe ezeket a Meleagris nemzetséghez tartozó nagy testű madarakat? S mi felett merengjenek hálaadásról a vegetáriánusok? Ők ilyen ünnepi alkalomkor csak növényevő állatot fogyasszanak? A pulyka nem őshonos magyar szárnyas, vagyis nem hungarikum, hanem őshonos észak-amerikai lévén multikulti madár, ettől persze még annyit ehetünk belőle annyit, amennyi csak jól esik, de ez a körítés, amit a cég marketing vezetője nyilván jó szándékkal közre ad,  egyszerre sanda és gagyi: 

" A jól felnevelt, boldog pulyka húsa egészségesebb, tartalmasabb, mint a rossz tartási körülmények közt nevelt állaté. Teremtsük meg a magunk hálaadási ceremóniáját! A karácsonyi hajtás előtt üljük körbe az asztalt, készítsünk ünnepi pulykás fogást és gondolkozzunk el rajta, miért lehetünk hálásak az elmúlt évben. Hiszen a hála érzete növeli a boldogságszintet, az elégedettséget és csökkenti a stresszt. Aki hálás, előbb gyürkőzik meg az élet adta feladatokkal és több örömét leli a hétköznapokban."

Íme, a karácsonyi neurózis elleni receptúra némi pszichologizálással átitatva.S ha már egyszer majmolni köll ezt a hálaadásos pulykafogyasztást, ne feledkezzünk el arról az amerikai szokásról sem, amikor a Fehér Házban a legfelsőbb szinteken látványosan megkegyelmeznek két pulykának, akik megússzák a gesztenyés tölteléket. A sütővel együtt. Igaz, elenyésző ez a szám ahhoz az 50 millió pulykához képest, akik a Hálaadás ünnepén az amerikaiak asztalára kerülnek. Mi több, az amerikaiak olykor még a Nemzet Pulykáját is megválasztják. Nos, ez már tetszene. 
Fotó: nic.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ