RSS Feed

Te is 50+ vagy?

Dalia László - 2019. 11. 27. 8:00:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Te is 50+ vagy?

Kezdetben senki sem számolja az éveit, a születésnapi tortán lévő gyertyák is csak azért vannak, hogy elfújhassuk, ha bírjuk tüdővel. Aztán egyre nagyobb riadalommal tapasztaljuk, hogy 4-es, majd 5-ös kerül a szám elejére és a 6-os már felér egy komoly figyelmeztetéssel, hogy visszafelé kell számolni. A nyugdíjas jelző eleve rosszul hangzik. Amerikában nem is így próbálják becserkészni őket, hanem 50+ címkével.

Magyarországon is felfedezték, hogy nemcsak a 18-49-es korcsoportot kell célba venni, az idősebbek legalább akkora fogyasztók, legfeljebb ők már nem pelenkát vagy gyerekjátékot vásárolnak. Tizenegy éve nyugdíjas expót is rendeznek, legfeljebb idén már Seniorplus Expo néven hirdetik meg. Ez afféle életminőség kiállítás, s Galisz Tamás, aki hajdan kitalálta, épp arra gondolt, hogy érdemes egy nagy bulit szervezni az ötven év felettieknek, ahol nem akarnak nekik semmit eladni, nem csapják be és nem rabolják ki őket. A magyar polgárok harmada elmúlt ötven éves, s a budapesti expon az egészségüket a 35 féle szűrésen épp úgy felmérhetik, ahogy bel- és külföldi utazásokat, egészséges magyar élelmiszereket vagy éppen kulturális programokat kínálnak nekik és persze két napig remek műsorokat. 

Ahogy az életkor kitolódott, egy 60-70 éves nő vagy férfi, ha vigyáz magára, 15 évet is letagadhat, hiszen sokkal jobban élünk, mint a szüleink, nagyszüleink. És aktívabbak is vagyunk. Nos, épp ez volt az egyik érve az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak, hogy főtámogatóként csatlakozott idén a Seniorplus Expohoz. Ahogy ugyanis Óberling József, az ORFK-OBB elnöke elmondta, a közlekedésben is aktívan jelen vannak az idősebbek is, autóval, biciklivel vagy éppen gyalogosan. Ma már a nyolcvan évesnél idősebbek is vezetnek, hiszen egyre korszerűbbek a járművek. Ugyanakkor a balesetekben is érintett ez a  korosztály, a tavalyi 633 halálos közlekedési baleset áldozata közül 186 volt 65 évesnél idősebb, s ez az arány évről-évre romlik.

Beleznay Endre, az expo porondmestere mondta, hogy őt kezdetben a nyugger mamik az ország unokájának becézték, de lassan belenő ő is a senior kategóriába, s ez mindenkire igaz. Ám borzasztó nehéz átállni, hogy néha már lassabban kapcsolunk és nemcsak az ízületek, a reflexek is kopnak. Igaz, a közlekedésben nemcsak az a veszélyes, ha valaki száguld az autópályán, hanem, ha lassan vagy bizonytalanul halad. Azt bizony gyakran letolják az útról az ideges vezetők. Márpedig egy túlhajszolt országban azokból bőven akad, s ők még nem nyugdíjasok. Viszont az idősebbek meg fölöslegesen rohannak, gyakran az úttesten át is, úgysem késnek le semmiről. Vagy ez már a vérükben van, erről nem lehet leszokni?

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ