RSS Feed

A magyar foci messiásra vár

Dalia László - 2019. 11. 23. 8:00:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A magyar foci messiásra vár

Nehéz bármit is írni a a walesi meccs után, mert ismétlésnek, okoskodásnak tűnik minden szó, miután a magyar foci csak hozta a formáját, a csoda ezúttal is elmaradt. Én a kommentelőkkel vagyok, akik közül többen arra jutottak, hogy "marad a számolgatás, ebben pedig jók vagyunk". És persze Sallaival, aki bevallotta, hogy nem volt öt jó passzuk sem.

Rossi mester, ahogy írta valamelyik portál, savanyú képpel járkált a pálya szélén, s ugyan mit is tehetett volna. A keret adott volt, nincs olyan szakember, aki mást tudott volna előhúzni a kalapból. A szövetségi kapitány egyetlen fél mondatot engedett meg magának, miszerint a "képességekkel van a baj", s ez kétségtelenül igaz. A walesi csatár trió a Real Madridban, Juventusban és Manchester Unitedban játszik.  A mieinket inkább nem listáznám.Túl olcsó poén volna. Nem tudunk kiállítani egy rendes csapatot, s ez még sokáig így marad, hiszen az akadémiák egyelőre NB II-es játékosokat termelnek, s a magyar pofi bajnokságban is közepes légiósok hada játszik, mert itt semmi sem működik, csak a pénz ömlik hiába. Az már az én szakmám szégyene, hogy nemrégiben az egyik sportújságíró a Puskás Arénán lelkendezve, azzal fejezte be a jegyzett, hogy a stadion majd meghozza focit is. Nem tudom, hány stadiont kell még felhúzni, hogy a miniszterelnök eltemesse grandiózus álmait.

A magyar nagyon kreatív nemzet, s ez a mi kis focinkban is fellelhető. A magyar edzői szótár kimeríthetetlen, amikor a játékosokat és önmagukat védik. A nagy vereségek után is találnak mentséget, egyéni hibákról beszélnek, meg hogy az első félidőben, sőt 70 percig pariban voltunk.A játékosok sincsenek ezzel másképp, rosszkor kapott gólokról beszélnek, meg szerencsétlen fordulatokról. Rossi mesternek volt még egy jó fél mondata a walesi meccs után, amikor azt mondta, hogy azonnal lemond, ha úgy gondolják, hogy nélküle többre megy a csapat. És ugyan ki nem ült még azon a kispadon vagy ki ülhetne bármilyen reménnyel? Dárdai, amikor összerakta hozott anyagból a védelmet, letett az asztalra egy utánpótlás anyagot is, mert ezt a munkát is elölről kell kezdeni. Egyébként hova is került a Dárdai-tanulmány?

Persze, tudom, nem lehet hetente úgy pályára lépni az NB I-ben, hogy a játékos megtépkedi a mezét és úgy vezekel, hogy "gyenge vagyok, gyenge vagyok, gyenge vagyok". Nem, mert akkor másnap a sarokba rúgná a labdát és elmenne köszörülni. Azám, de az nehéz fizikai munka és nem is fizetik meg rendesen. Még az Audi vagy Mercedes gyárban sem keres milliókat a lakatos, pedig ezek világmárkák, prémium termékek. Ja, de akkor miért keres ugyanannyit egy NB III-as focista? Egyszerű a válasz, mert nem a piacon rúgja a bőrt, hanem egy államilag támogatott üvegházban, ahol csak a játék és a közönség hiányzik, a kettő között van is némi összefüggés. Ha a jegybevételt kéne szétosztani, a játékosok 98 százaléka a vízdíjat sem tudná befizetni. Így viszont langyos a pocsolya, senki sem fog megfázni és minden héten lehet reménykedni a megváltásban.Ám attól félek, az igazi keresztények sem hiszik el, hogy a magyar focinak telik messiásra.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ