RSS Feed

Torinói torta - 120 gyertyával

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 11. 21. 17:00:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Torinói torta - 120 gyertyával

Roberto Biscaretti di Ruffia, Carlo Racca, Emanuele Cacherano di Bricherasio, Michele Ceriano, Cesare Goria Gatti és társai 120 esztendővel ezelőtt kezdték meg Torinóban a személygépkocsik gyártását.A Fiat (Fabbrica Italiana Automobili Torino) kilenc fős alapító teamje 1899-től ragyogó munkát végzett, így az elegáns urak négykerekű termékei Itáliát, sőt a szomszédos Franciaországot is meghódították.

 Az első világháború előtt már Angliába és az USA-ba is exportáltak csinos Fiatokat. Időutazás! A 20. század végének sikerautója volt a - Magyarországon is hamar népszerűvé lett - Punto. A Fiat Tipo "öccse" összesen 9 millió példányban kelt el. A 4-5 éves verdákra 2019 tavaszán már 5 ezer euró alatt lecsaphatunk az NSZK-ban.

A Fiat-Chrysler konszern (FCA) illetékesei pár hónapja jelentették be, hogy lezárult az egyik legsikeresebb olasz autótípus gyártása. Az Uno utódjaként 1993-ban debütált modell bel- és külföldön egyaránt kedvelt volt. A három- és ötajtós Punto "tömegjármű" lett, míg a vászontetős kabriók ma már Dél-Európában is ritkaságnak számítanak. A széria gyártása az itáliai Melfiben 2018-ban befejeződött. Az optimista oldtimer barátok nem siratják a kiskocsit, hiszen annak egyik "rokona" a Fiat 500-as is "feltámadt" - hála a retró divatnak.

Míg Itáliában a hazai márkák a legkedveltebbek, addig Németországban a pöttömnyi verdák mezőnyében a VW Up a sztár - a takarékos wolfsburgi modellből havi 3-4 ezer darab kelt el a német szalonokban. Az Up mögött az előkelő második helyet a fentebb említett 500-as Fityó szerezte meg az NSZK-ban. A bronz érem tavaly az Opel Adamnak jutott. A méretesebb új gépkocsik szegmensében a VW Polo lett a bajnok, havi 4--6 ezer frissen értékesített példánnyal. A ráncfelvarráson átesett bajor-brit Minik is kelendőek voltak 2018-ban és a ©koda Fabia népszerűsége ugyancsak töretlen a legnépesebb közép-európai államban.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ