RSS Feed

Berlin-Brandenburg régi migránsai

Mogyorósi Géza - 2019. 11. 24. 8:00:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlin-Brandenburg régi migránsai

Számos középkori legenda kering a Spree-Odera vidék lakóinak jóságáról, humorral párosuló humanizmusáról. A Berlin históriájában kiemelkedő szerep jutott II. Joachim választófejedelemnek, aki 1539-től a protestáns eszmék híve lett. A következő századokban tömegesen fogadott be a régió francia, svájci, cseh, osztrák, magyar menekülteket. Emlékszik erre még valaki?

A 21. századi migránsválság, népvándorlás és a szíriai vérontás kapcsán a történészek arra emlékeztetnek, hogy Berlinben és környékén mindig is éltek menekültek. A 2019 noevemberében a Spreehez látogató turisták egy része nem is sejti, hogy már a középkorban is rengeteg külföldi érkezett a régióba. Köztük franciák, hollandok. Majd például 1956-ban magyarok is. Számos évszázados legenda kering a berliniek jóságáról, humorral párosuló humanizmusáról, ma is kézzel fogható toleranciájáról.
A város históriájában kiemelkedő szerep jutott a római katolikus klérus hatalmát megtörő II. Joachim választófejedelemnek, aki 480 esztendeje a protestáns eszmék híve lett. Másfél évszázaddal később - többek között - ezért utaztak oda a franciaországi üldöztetés hugenotta áldozatai, De svájci, holland, magyar és cseh menekültek is új hazájukként becsülték meg Berlint és zsombékos vidékét. A menedéket kereső külhoni polgárokat siralmas állapotok fogadták a Spree és a Havel folyó térségében: a császári és svéd csapatok a harmincéves háború során Berlint sem kímélték.

Ráadásul egész Európában aratott a középkorban a pestishalál. S komoly természeti katasztrófák is sújtották a fagerendás épületekben gazdag településeket. Az éhínségnek is főszerepe volt abban, hogy a 17. század közepén már csupán 8 ezer ember élt Berlinben – jobbára sivár körülmények között. A fantom-városban házak százai néptelenedtek el… A protestánsüldözés menekültjei és a korábban kiutasított, majd visszahívott zsidók is kivették részüket I. Frigyes Vilmos Nagy Választófejedelem újjáépítő munkájából (mely sok szempontból IV. Béla magyar király tatárjárást követő, 13. századi „második honalapításával” és az 1945-ös német újrakezdéssel rokon). A történelem órát hamarosan folytatjuk!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ