RSS Feed

Kedvenc városaim

Mogyorósi Géza - 2019. 11. 26. 8:00:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

       Kedvenc városaim

Közép-Európában számos olyan kisebb-nagyobb település van, ahová szeretek visszajárni. Berlinből nem kunszt elugrani Bécsbe, az azzal szomszédos Pozsonyba. Netán Prágába. De Németországon belül is vannak helyek, ahol jól esik sétálni, múzeumozni. Ezen ősszel ismét eljutottam a Keleti-tengerhez, Travemündébe és Lübeckbe, s 2020-ban újra felkeresem Lipcsét.

Négy éve már az RB Leipzig portása Gulácsi Péter. Szászország legnépszerűbb külföldi labdarúgója éppen akkor (1990) született, midőn az NDK beolvadt az NSZK-ba. A kiváló, colos kapus nem, de én még belekóstoltam a DDR diszkrét bájába, a „pincér diktatúrának” és „Trabi birodalomnak” is becézett Német Demokratikus Köztársaság hétköznapjaiba. Rengeteg a változás!

Jövőre lesz 270 esztendeje, hogy Lipcsében elhunyt Johann Sebastian Bach.  A Thomaskirche egykori kántorához hasonlóan persze azok is rácsodálkoznának a szász városra, akik az ndk-s időkben jártak utoljára arra. Harminc évvel a berlini fal ledőlése után a magyar turistáknak, üzletembereknek is érdemes felkeresniük "Leipzig"-et, mely autóval 7-8 óra alatt érhető el Budapestről. A ma 600 ezer lakosával Németország 13. legnépesebb településeként jegyzett Leipzig 1216-tól rendelkezett vám és kereskedelmi jogokkal. Vidékét az időszámítás utáni első évszázadban germán törzsek, majd 900 körül szlávok népesítették be. A mezőgazdaságon kívül főleg a várost átszelő Weisse Elster folyó halászata és a kereskedelmi utak kereszteződéseinél kialakult vásárok nyújtottak megélhetést az itt élőknek.

A 15. század két fontos változást hozott: 1409-ben prágai német diákok megalapították Lipcse első egyetemét, s 1497-ben vásárvárosi privilégiumokat kapott a szász település. Lipcsét már a középkorban a könyvek városaként tisztelték Európában: a nyomdaipar hagyományai napjainkra sem homályosultak el. A legelső újság 1518-ban jelent meg itt. Múltban gyökerező gazdagságát idézi a 16. században, német reneszánsz stílusban épült Altes Rathaus (Régi Tanácsháza) és az előtte elterülő óriási piactér. A 17. század utolsó negyedében megnyílt Börze barokk csodáját ma már csak kordokumentumokból ismerjük. A 18. század lipcsei szellemiségére nagy hatással volt J.S. Bach, aki 1723-tól haláláig, 1750-ig volt a Thomaskirche kántora.


A város másik híres temploma a kívül-belül restaurált, pálmás oszlopairól híres középkori Nikolaikirche. A 19. századra nem csupán az ipari forradalom volt jellemző Európában, hanem véres háborúk is. A lipcsei Népek Csatája 1813 októberében az orosz-porosz-osztrák seregek győzelmét hozta Napóleon császár felett: a diadal monumentális emlékművét napjainkban is százezrek keresik fel. A munkásmozgalom 19. századi kialakulása jelentős baloldali központtá is avatta Lipcsét. A későbbi keletnémet pártvezér, Walter Ulbricht ebben a városban született, ott tanult asztalosnak, s lett mozgalmár. Lipcse a második világháborúban brit és amerikai bombázások következtében súlyos károkat szenvedett. Az 50-es évektől (Kelet-Berlin után) jó félmillió lakosával az NDK második legnagyobb városává nőtte ki magát. 1989 sorsfordító nyarán/őszén a reformokat követelő hétfői demonstrációk gyorsították Erich Honecker rendszerének összeomlását, a berlini fal ledőlését.

A 300 négyzetkilométeren elterülő Lipcsének napjainkban lassan sikerül lefékezni az elvándorlást - egyre növekszik a külföldi diákok aránya is. Az 1990-es újraegyesítés óta sokat korszerűsödött a város. Az utcák, parkok tisztasága 2019-ben is példás, meglepő. A restaurált régi épületek és új üvegpaloták, hotelek, bevásárló központok harmóniája, az iparvállalatok ízléses környezete nyugalmat áraszt. Korszerű repülőtér, főpályaudvar várja a Lipcsére kíváncsi turistákat, üzletembereket. Természetesen jó minőségű autópályán is eljuthatunk a Budapesttől csak 780 kilométerre - északnyugatra - fekvő, szép, történelmi német városba. Például Gulácsi csapatának egyik Bundesliga meccsére!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ