Valószínűleg, nincs a világon olyan hely, ahol ne ismernének legalább húszféle pizzát. Olaszországban hegyeket lehetne építeni tésztából, és építenek is. Róma nem fegyverrel, hanem fakanállal tört előre és foglalta el a gasztronómiai célpontokat.
Egy jót enni és borozgatni
Az elmúlt hónap végén negyedszer rendezték meg az Olasz Gasztronómiai Világhetet, amely olyannyira fontos, hogy főszponzora az olasz kormány. Az idei gasztronómiai világhéten a fő témák között szerepelt táplálkozásfilozófia, szóba kerültek táplálkozási ismeretek és sok minden, ami hozzájárul az egészséges életmódhoz. Azt mondják, az olaszok és a franciák nem azért esznek, hogy jóllakjanak, hanem azért, mert náluk az étkezés igencsak nagy esemény. Egy jót enni és borozgatni – mindez jó filozófia, amellyel sokan egyetértünk. Magyarországon, miként ugyanebben az időben más országokban is, az olasz nagykövetségeken vagy rezidenciákon rendezték meg az eseménysorozatot. Ezen a világhéten minden az étkezésről, a megváltozott gasztronómiai kultúrákról, az egészséges életmódhoz kapcsolódó élelmiszerekről szólt. Budapesten Massimo Rustico, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete nyitotta meg az Olasz Gasztronómiai Világhetet és hatalmas meglepetésként megszerezte Budapestnek - igaz, csak egy főzés erejéig - a világ egyik leghíresebb Michelen-csillagos séfjét, Cristina Bowermant. Cristina valóságos csodalény, hatalmas szívvel és tudással. Lila haja rövidre vágva, úgy irányította a nagykövetségen berendezett konyhát, mint egy hadvezér.
.jpg)
Cristina Bowerman, Michelen-csillagos séf
káprázatos főzőshow-t adott elő
Reggeli Pekingben, ebéd Budapesten, vacsora Rómában
Cristina átutazta a fél világot: Kínából érkezett Budapestre, hogy a déli órákban már Budapesten főzzön, még aznap repülőre ült és a vacsorát már Rómában készítette el. Na, ehhez mit szólnak, kedves hölgyeim és uraim? Ahogy mondani szokták: reggeli Pekingben, ebéd Budapesten, vacsora Rómában. Cristina hipp-hopp olyan fantasztikus rizottót varázsolt, amelyre talán csak ő képes. Meg is jegyezte, sok helyen van az étlapon rizottó, de sok helyen az nem is rizottó. Néztük a kezét, hogyan dolgozik, de ahogyan annak idején a bűvész Rodolfo trükkjeit sem tudtuk ellesni, ez a rizottó csak Cristina keze alatt lehetett kitűnő és ízletes. Cristina, az olasz konyha nagykövete, Olaszország budapesti nagykövetének rendezésében káprázatos főzőshow-t adott elő.
Balról jobbra: Massimo Rustico, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete,
Cristina Bowerman Michelen-csillagos séf,
Alessandro Balli, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara alelnöke,
Michele Fasciano tábornok
Séf, jogászdoktor és közéleti személyiség is
Cristina elmondta, hogy mozgalmat indított a szegények megsegítéséért, a nők egyenjogúságáért, mert ő nemcsak séf, hanem jogászdoktor és közéleti személyiség is. Csodás volt ez a délelőtt a rezidencián, ahol a vendégsereget Alessandro Balli borai is hozzásegítették a jó hangulathoz. Alessandro Balli már idestova tíz éve él Magyarországon, ahol a csodálatos olasz borokat népszerűsíti. Mindent elkövet azért, hogy a magyarok az ő borait is megkedveljék. Ezeket a sorokat a Hunguest Hotel Flóra Egerben írom, ahol az is eszembe jut, hogy a Hunguest Hotels szinte mindegyik szállodájában világhírű séfek várják a vendégeket. Így, együtt, az olasz és a magyar konyha jó barátságban megfér egymással. Biztos vagyok benne, hogy ez a negyedik Olasz Gasztronómiai Világhét további lendületet ad ahhoz, hogy egyre több vendéglő kínáljon ne csak ízletes, hanem egészséges ételeket is.
Budapesten Massimo Rustico, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete
nyitotta meg az Olasz Gasztronómiai Világhetet
Eseményen készült fotók: Almássy Aurél
Fotó: Németh András Péter