RSS Feed

Szörnyű számok

Regös István - 2019. 11. 19. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szörnyű számok

Borzasztóak azok a számok, amelyek mögött egy-egy ember van. Borzasztó látni, olvasni vagy hallani, hogy az elmúlt évben több mint 15 ezer ember szenvedett olyan közlekedési balesetet, amely sérüléssel járt, és amelyben félszáznál is többen haltak meg. Reggel elindultak valahová és soha többé nem tértek már haza. Borzasztó hallani ezeket a számokat annak ellenére, hogy sziszifuszi munkát végeznek azok, akik hivatásuknak választották a közlekedés biztonságának megőrzését.

A Mixonline.hu és a MIX Magazin több évtizede működik együtt azokkal a rendőrségi szakemberekkel, akik éjjel-nappal próbálják megmagyarázni mindazt, amit már oly sokszor leírtunk: a közlekedési baleseteket nem az autók, hanem az emberek okozzák. 

Küzdelem a túlerővel

Látom azoknak az arcát, akik hétről-hétre kiállnak a kamerák és a mikrofonok elé, hogy újra és újra elmondják, a világ jelenleg legértelmesebb és elvileg legelfogadottabb biztonsági rendszere a KRESZ. Nem elég egyszer levizsgázni belőle, a benne leírtakat folyton ismételni kell, hogy beidegződjenek. Óberling József rendőr ezredes, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke és Berzai Zsolt rendőr alezredes, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára valamint elkötelezett csapatuk rendkívül nehéz helyzetben dolgozik. Az ő munkájuk olyan, mint a sürgősségi rendelőkben az orvosoké, huszonnégy órán keresztül tart. Beszéltem olyan orvosokkal, akik dühösen adták elő, hogy napokig minden tudásukat, energiájukat beleadva dolgoztak egy beteg életéért, és mégis - miként fogalmaztak - „Fogta magát és reggelre meghalt!” Találkoztam olyan nővérrel, aki kisírt szemekkel kommentálta ugyanezt: „Mindent megtettünk és lásd, hiába!” Így van ez naponta, hetente, tucatszor az ORFK-OBB és a teljes rendőri állomány életében.


Ne legyél önmagad ellensége!

Az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, és valamennyi megyei rendőrkapitányság kiemelten dolgozik a mi biztonságunkért. Ilyen egyszerű ez a tétel. Azok a polgárok pedig, akik olykor vétenek, tudják, hogy amit tesznek, az sokszor nem csak szabálysértés, hanem életveszélyt okozó magatartás is. Pontosan tudják például, hogy autóvezetés közben tilos telefonálni, sms-ezni, tilos minden olyasmi, ami elvonhatja a figyelmünket a közlekedésről. Gyakran látni olyan autóvezetőket, akik menet közben fésülködnek, reggeliznek, telefonálnak, sms-eznek, arról nem is beszélve, hogy a biztonsági övet sem kapcsolják be. Hölgyeim és Uraim! Nem akarunk élni? Minden alkalommal, amikor csak lehet, az ORFK-OBB munkatársai és a velük dolgozó médiumok új és új módszereket vetnek be a közlekedésbiztonság érdekében, a figyelemfelkeltő filmektől kezdve az értelmes magyarázatokig. 


A KRESZ nem játék!

Hiába tudjuk, hogy legfeljebb perceket nyerhetünk például egy száz kilométeres útszakaszon, ha szabálytalanul vezetünk, a gyorshajtás maga a baleset- és életveszély. Sokan mégis cikáznak a sávok között, ahol tudnak, buszsávon előznek, villamossínen száguldanak, szóval, oly sok mindent elkövetnek, hogy felsorolni is szégyen. Nem véletlenül idézem annyiszor az ORFK-OBB teljesítményét, mert ők - és ezt minden közlekedő elismeri -, emberfeletti munkát végeznek. Szörnyű érzés lehet számukra, amikor szembesülnek a közlekedési balesetek ijesztő számával. Amikor kiderül, hogy akármilyen jó munkát is végeznek, miként az orvos akármilyen jól operál, de a beteg nem tartja be az előírásokat, a közlekedő a szabályokat, nem lehet igazán jó eredményekről beszélni. A rendőrség nem azért szorgalmazza, olykor bünteti a közlekedési szabályok betartását, mert nincs más dolga, hanem értünk, a biztonságunkért teszi mindezt, amiért köszönet jár. Nem az a megoldás, ha beletörődünk a közlekedési balesetek nagy számába, hanem az, hogy fokozzuk a megelőzési tevékenységet. Indulj el reggel, érj haza este vagy délután! Tudjátok: jó műszaki állapotú kocsi, nuku gyorshajtás, alkohol a csapba, biztonsági öv bekötve, mert vár otthon a gyerek! Így vezessetek!


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ