RSS Feed

Magyar abszurd?

Dalia László - 2019. 11. 15. 8:00:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Magyar abszurd?

Tölgyessy Péter is megszólalt rendszerváltás ügyben, s miután jó elemző, sokan kíváncsiak voltak,harminc év távlatából, hogyan értékeli a múltat. Van benne rendszer, mondhatnók, de úgy tűnik, Tölgyessy elméleti műhelyében minden egy kicsit másnak látszik és következtetései, mintha nem lennének szinkronban a történésekkel, mintha egy Antal által emlegetett forradalommal kellett volna lezárni a kádári korszakot.

A téves elemzések is gyakran jó számokon alapulnak, hiszen azok csak indító állomások. Tölgyessy felidézi, hogy 1950-ben még Ausztria egy főre jutó bruttó hazai termékének 67, Spanyolországénak 113 százalékán állott a magyar gazdaság, 1990-ben viszont már Ausztriának csak 38, Spanyolországénak 54 százalékán. Ezen nem lehet vitatkozni, a létező szocializmus nem piacgazdaságon alapult, s így a gazdasági teljesítmény, a termelékenység messze elmaradt a vasfüggönyön túli országokétól. Ezt mi is tudtuk, sőt az ország vezetői is tudták. És Magyarország volt szinte kivétel, ahol próbálkoztak új gazdasági mechanizmussal, ami persze fából volt vaskarika, vagy majdnem. És azt is leállították, Fock és Nyers elvtársak el. Viszont legalább a mezőgazdasági kísérlet sikeres volt. 
Vidámabb barakkban éltünk, még útlevelünk is volt. Tölgyessy állítja, s ebben talán nem is téved, hogy " a szocializmus kádári időszaka a magyar történelmi emlékezet szerint az elmúlt évszázad legjobb időszaka". Persze, minden relatív, két háború és egy cseppet sem vidám Horthy, majd Rákosi korszak után a kádári "Aki nincs ellenünk, az velünk van" jelszó,vagyis az "élni és élni hagyni" filozófia sikere kétségtelen, s ez még akkor is igaz, ha azért sokan vágyakoztak a nyugati demokrácia és főleg az életszínvonal után. Azt persze elfelejtették, hogy a kapitalizmus farkastörvényei is határon kívül maradtak, tehát nyugodtan lehetett éldegélni, Ladákat vezetni és nyaralókat építeni, s egyáltalán pancsolni a langyos vízben.
Így aztán nem nagyon értem Tölgyessyt, aki szerint "a súlyos nemzetközi leszakadás és az eredményes felemelkedés személyes érzésének kiáltó ellentéte hamisítatlan hazai abszurd". Mert ugyan miért volna ez abszurd,  maga a rendszer és az emberek többségének a természetével ez az állapot nem nagyon ellenkezett, tehát igen csak logikusnak mondanám. Ez a helyzet azoknak volt abszurd, akik nem tudtak ebbe beletörődni, tudásuk és ambíciójuk matt többre vágytak. Nos, nekik két választásuk volt, vagy disszidáltak vagy megalkudtak a helyzettel és próbálják kiélvezni, amit lehet. Nos, ennek nincs sok köze az abszurditáshoz. A kádári politika épp azért volt sikeres, mert a reformok ugyan korlátozottak voltak, miután a szovjet csapatok ideiglenesen sem mozdultak el Mátyásföldről vagy Székesfehérvárról, de a rendszer útlevelet adott a polgárok 99 százalékának, tehát hagyott választási lehetőséget is. Egy román vagy kelet-német polgárnak ugyanez nem adatott meg, az a rendszer valóban abszurdba hajlott, s az nem volt véletlen, hogy Ceausescuval sortűz végzett.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ