RSS Feed

Falmentes Berlin

Mogyorósi Géza - 2019. 11. 14. 8:00:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Falmentes Berlin

Rohan az idő! 2019 novemberében immáron 30 esztendeje, hogy megrepedt a berlini fal. Mint emlékezetes a '89-es történelmi eseményeket követően, 1990 őszén régi-új állam bukkant fel Európa térképén: a volt NDK beolvadását a Szövetségi Köztársaságba anno nem mindenki üdvözölte.

Aggódtak például az oroszok, a franciák és az angolok is! {Ki sejtette akkoriban a 2015-ös migránsrohamot és az aktuális Brexit káoszt? - sóhajtok magamban.} Sőt németek milliói sem voltak száz százalékosan meggyőződve arról, amit dr. Helmut Kohl egykori bonni kancellár ígért. Vagyis, hogy senkinek sem megy majd rosszabbul, mint régen... Nos az elmúlt három évtized azt bizonyítja, hogy a polgárok zöme jól járt a belnémet határok eltüntével, a tervgazdálkodás beszüntetésével. 

Persze mindenki másként élte meg az 1990. október 3-i újraegyesítést, melyhez hosszú út vezetett el. Az akkor már liberalizálódó Magyarország főszerepet játszott a határok megnyitásában, a vasfüggöny szétszaggatásában! A berlini fal (28 év utáni), 1989 novemberi ledőlésével átjárhatóvá váltak a sokáig zordan örzött - hideg háborús – demarkációs vonalak, s '90 tavaszán első és egyben utolsó alkalommal szabad választásokat tartottak a Német Demokratikus Köztársaságban. Majd július 1-én gazdasági, pénzügyi, szociális szövetségre lépett az NDK és az NSZK, eltűnt a keletnémet márka. Október elején pedig hivatalosan is létrejött az egységes Németország: ez a hajdani NDK beolvadását jelentette a Német(országi) Szövetségi Köztársaságba. 

Anno Kohl (CDU) - a 2017-ben elhunyt européer - volt az EU legnépesebb államának kormányfője. A 87 esztendőt élt politikusra ma is, mint a német és az európai egység atyjára tekintenek sokan vissza. A 16 évnyi Kohl-korszakot 1998-tól Gerhard Schröder (SPD) hét szűk esztendőnyi szocdem-zöld koalíciója követte. Majd Angela Merkel (CDU) - Helmut „nevelt lánya” - vette át a kancellári stafétabotot 2005-ben. A német történelem legelső női kancellárja a legutóbbi szövetségi voksviadalon is bizalmat kapott a polgároktól. Így tervei szerint 2021-ig a (hamburgi születésű, ám az NDK-ban szocializálódott)  „Kanzlerin” irányíthatja az EU legnagyobb nemzetének politikáját.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ