RSS Feed

Lukasenka: Ausztria fontos és megbízható

mti - 2019. 11. 12. 18:58:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Rendkívül fontos és megbízható partnernek nevezte Ausztriát a fehérorosz államfő kedden Bécsben. Aljakszandr Lukasenka 2016 óta először tesz hivatalos látogatást egy európai uniós tagállamban azt követően, hogy megszüntették az országával szembeni szankciókat.

A fehérorosz elnök osztrák kollegája, Alexander Van der Bellen meghívására érkezett Ausztriába. Van der Bellen tavaly a Mali Traszjanec Emlékhely avatásán járt Fehéroroszországban, és akkor hívta meg Lukasenkát Ausztriába. Az osztrák államfő emlékeztetett arra, hogy a második világháború idején az ottani akkori koncentrációs táborban a nácik mintegy 10 ezer Ausztriából származó zsidót gyilkoltak meg.  Az összes áldozat a  táborban több mint 200 ezer volt
    A kétoldalú megbeszélést követően Alexander Van der Bellen elismerően szólt arról, hogy Lukasenka hozzájárult hazája Európához való közeledéséhez, a kapcsolatok rendezéséhez. Az osztrák államfő kiemelte, hogy Ausztria a második legnagyobb befektető Fehéroroszországban, és örülne annak, ha tovább mélyítenék a gazdasági kapcsolatokat.
    Szó esett arról is: Fehéroroszországban még mindig érvényben van a halálbüntetés, ami akadálya annak, hogy az ország tagja legyen az Európa Tanácsnak. Ezzel kapcsolatban Van der Bellen kijelentette: "elkerülhetetlenek a nézetkülönbségek a baráti országok között is." Ugyanakkor az osztrák elnöka halálbüntetés alkalmazására vonatkozóan moratóriumot ajánlott.
    A fehérorosz elnök elmondta, hogy ezzel kapcsolatban Brüsszellel megállapodtak egy ütemtervben, és annak alapján járnak el. Hozzátette: a halálbüntetés bevezetéséről népszavazás alapján döntöttek; és csak egy újabb népszavazással lehet hatályon kívül helyezni azt. Annak megítélése azonban szavai szerint országában nem változott.
    Lukasenka szerint a két ország kapcsolatait erősítette, hogy Ausztria 25 éve minden évben az ukrajnai Csernobil térségéből származó gyermekek üdültetéséről gondoskodik; a kezdeményezés során az 1986-os atomkatasztrófa sújtotta területekről hívnak meg gyerekeket.
    A fehérorosz sajtó szerint Lukasenka azért fogadta el a meghívást, mert "Ausztria az Európai Unió tagállamai közül a leglojálisabb Fehéroroszországgal szemben; így méltó színhelye lehet a fehérorosz elnök Európába  történő  jelképes belépésének".
    A tervek szerint a fehérorosz államfő a Nemzeti Tanács elnökével, Wolfgang Sobotkával (ÖVP) is tárgyal; és egy gazdasági fórumon is részt vesz -- Ausztria ugyanis a második legnagyobb befektetőnek számít Fehéroroszországban.
    Lukasenka korábban magánemberként járt már Ausztriában; a lelkes síelőnek tartott politikus Sebastian Kurz akkor kancellártól egy bécsi manufaktúra által kézzel készített sílécet kapott ajándékba.Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ